A digitális oktatás az alsó tagozaton a legkevésbé hatékony

Az óvodákban és az általános iskolák 1–4. évfolyamán április 19-től visszatérnek a tantermi oktatáshoz, mert ez a gyerekek érdeke is – jelentette ki az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár beszélt arról is, hogy a szülőknek joga van arra, hogy egyelőre ne engedjék vissza a gyermeküket az intézményekbe, de a tananyagot be kell pótolni. Galgóczi Ágnes pedig közölte: az oltásra jelentkezett idősek 90, a 18–59 év közöttiek pedig csaknem fele már be van oltva.

Veres László István
2021. 04. 15. 14:31
null
20200901 budapest Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, Budapest, Bikszádi u. 11-15 iskola kezdes havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a hárommilliót, és javulnak a járványügyi adatok, illetve az azt igénylő pedagógusokat is beoltották már, a kormány döntése értelmében

április 19-től az óvodákban és az általános iskolák 1–4. évfolyamán visszatérnek a tantermi oktatáshoz

– tájékoztatott Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette: az általános iskolák felsőbb évfolyamain és a középiskolákban május 10. után kezdődhet meg a jelenléti oktatás. Az iskolák óvatos és fokozatos nyitásának az indokai közé sorolta, hogy egyre több óvodás veszi igénybe a gyermekfelügyeletet, mert a szülők visszatérnek dolgozni. Azt kérte, hogy

az óvodákban akkor se összevont csoportokat alakítsanak ki, ha kezdetben a gyerekeknek csupán a felét, kétharmadát viszik be a szülők.

Közölte, hogy a kisebb gyermekek kevésbé fogékonyak a fertőzésre, nagyjából fele, harmada az arányuk a felsőbb tagozatos diákokhoz képest. – A digitális oktatás éppen ebben a korosztályban a legkevésbé hatékony, a kicsiknek szükségük van a tanítójuk személyes jelenlétére – érvelt Maruzsa Zoltán. Elmondta, hogy

az oktatási-nevelési intézményekben továbbra is kötelező lesz a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás biztosítása, az állam pedig ezután is gondoskodik az intézmények fertőtlenítőszer-ellátásáról.

Hozzátette: a pedagógus-szakszervezetek is üdvözölték a döntést, csak oktatásszervezési javaslataik voltak, például csoportbontásokat indítványoztak. A szakpolitikus beszámolt arról is, hogy

ha egy szülő egyelőre nem akarja óvodába vagy iskolába engedni a gyermekét, azt megteheti, de az intézményben kérnie kell, hogy a hiányzást tekintsék igazoltnak.

Úgy véli, hogy a gyerekek nagyobb része a jelenléti oktatásban fog részt venni. Közölte, az nem elvárható, hogy a pedagógusok duplán dolgozzanak, így annak a tanulónak, aki nem megy be az iskolába, az otthonában kell pótolnia a tananyagot.

– Aki 250 órát meghaladóan hiányzik, az a tantestület döntése alapján osztályozóvizsgát tehet

– hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. Hozzáfűzte: a személyes jelenléttel történő oktatás újbóli megkezdése nem negatív, hanem éppen hogy pozitív dolog, ami a gyermek érdeke is. Az államtitkár azt kérte, hogy a pedagógusok hétfőn vegyék fel a munkát, majd köszönetet mondott az eddigi helytállásukért. Végül felkérte az ellendrukkereket, hogy a ne a nyitás ellen, hanem a gyerekek érdekében cselekedjenek.

– Az előző 24 órában Magyarországon 5307 új fertőzöttet regisztráltak, és 256-an hunytak el. Jelenleg 9848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a friss járványadatokat Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője kitért rá, hogy az immunizációs program folyamatosan zajlik, mindenki meg fogja kapni az oltást, és már bárkinél, aki regisztrált, csöröghet a telefon. – A vakcina megvéd a súlyos, esetleg végzetes lefolyású megbetegedéstől – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve:

az oltásra jelentkezett 60 év felettiek 90, míg a regisztrált 18–59 év közöttiek csaknem fele már be van oltva.

– A fiatalok is regisztráljanak, és a várandósok is jelezzék igényüket a háziorvosuknál! – kérte Galgóczi Ágnes.

– A rendőrök tegnap 580 esetben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, a kijárási tilalmat pedig 150 személy szegte meg – tudatta Gál Kristóf alezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője beszámolt róla, hogy az előző napon 7097 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 47 671 járványügyi elkülönítés van hatályban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.