A digitális program 2015 óta javítja a szépkorúak életminőségét

Az internethasználat enyhíti az idősek magányát, késlelteti az egészségromlást, a demencia kialakulását és javítja biztonságérzetüket — számolt be az Innovatív digitális idősügyi program eddigi tapasztalatairól Jeneiné ­Rubovszky ­Csilla, a programért felelős miniszteri biztos. A kampányban a rendőrség is aktív szerepet vállalt, hogy a nyugdíjasokat érintő bűncselekményeket megelőzzék.

2019. 02. 07. 9:07
null
A résztvevők 97 százaléka elégedett a képzéssel Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Századvég Gazdaságkutató felmérése szerint, az Innovatív digitális idősügyi program erősítette az idősek családi kapcsolatait, javította a szubjektív egészségérzetet és a biztonságérzetet is. A programban részt vevők 97 százaléka nyilatkozott úgy, hogy segítette az életét a program és másoknak is ajánlaná – részletezte a kampány eddigi tapasztalatait Jeneiné Rubovszky Csilla, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa tegnap.

Mint fogalmazott: a magyar lakosság 19 százaléka elmúlt 65 éves, az előrejelzések szerint 2030-ra pedig már minden negyedik honfitársunk idősebb lesz 65-nél, míg a 80 éven felüliek száma meghaladja majd a 600 ezret. – A kormány ennek okán döntött a program elindításáról 2015-ben, tavaly mintegy százezer 65 év feletti tanulhatta meg – segítséggel – a számítógép- és internethasználattal kapcsolatos alapismereteket. A digitális támogató rendszer az ország egész területét behálózza, összesen 116 diszpécserközpont jött létre a nyugdíjasok digitális tevékenységének támogatása érdekében – emlékeztetett miniszteri biztosa.

A résztvevők 97 százaléka elégedett a képzéssel
Fotó: Kurucz Árpád

A program fontos eleme a bűnmegelőzés, ugyanis sok időskorú esik áldozatul a virtuális csalóknak, ráadásul a szégyenérzet miatt a hatóságokat sem értesíti. A szépkorúak elleni bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében a rendőrség is csatlakozott az idősügyi programhoz: a szervezet tavaly több mint félmillió időssel vette fel a kapcsolatot személyesen, illetve online, bűnmegelőzési Skype-konferenciák keretében. – A biztonságérzet létszükséglet ebben a korban, ám ehhez meg kell tanulni, hogyan használjuk biztonságosan a közösségi oldalakat, hogyan osszunk meg fotókat, vagy miképp tudjuk kiszűrni az adathalász e-maileket – hívta fel a figyelmet ­Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Az ezredes szerint a kezdetben katonai célokra fejlesztett internet mára olyan fontossá vált, mint az elektromosság vagy a víz, egyfajta közművé nőtte ki magát. – Ma már nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb, 50–64 éves korosztály mintegy fele is szívesen tölti idejét a világhálón. Sőt, a nyolcvan feletti korosztály több mint tíz százaléka is előszeretettel ül a számítógép elé, így fontos, hogy növeljük az online biztonságot – hívta fel a figyelmet a szakember.

A program egy másik, az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat, a demencia csökkentésére is megoldást kínál. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki – keresztrejtvény, memóriajáték és puzzle –, amelyek hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, így frissen tartják a használók szellemi képességeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.