A Duna déli szakaszán keresik az eltűnteket

A Duna Budapest alatti szakaszán, a déli határszakaszig keresik a szerda esti budapesti hajókatasztrófa során eltűnt 21 embert. Ők valószínűleg már nem élnek.

2019. 05. 30. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna Budapest alatti szakaszán, a déli határszakaszig keresik a szerda esti budapesti hajókatasztrófa során eltűnt 21 embert. Ők valószínűleg már nem élnek. A Hableányt ért tragédia miatt rendelte el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot, ami a Duna Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig, három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben. Négy vízi járműves figyelőszolgálatot rendeltek el a déli M0 híd alatt, Tassnál, a solti rakodónál és Baján, a Türr István hídnál. A budapesti hajótragédia során eltűnt emberek holttestét az ár Mohács irányába sodorhatja éppen a figyelő-jelentő szolgálatok állomáshelyén keresztül.

Egy kitűző hajó még az éjszaka folyamán a baleset helyszínére érkezett és azóta is biztosítja a nemzetközi hajóút kitűzési feladatait, ahol részleges hajózárat rendelt el a hatóság. Egy további kitűző hajó is részt vesz a munkában, amely a Duna Baja és Solt közötti szakaszát felügyeli.

A Hableány roncsának kiemelését elősegítendő a baleset helyszínén vízsebességméréseket és mederfelmérést végeznek nap folyamán. A kiemelést megelőzi majd a búvárok kutatása, mivel a hajóroncsba beszorultak holttesteit megpróbálják kiemelni.

A Duna vízállása Budapestnél szerda este 21.00-kor 501 centiméter volt, csütörtök délelőtt 10 órakor pedig 513 centiméter. A vízhozam délelőtt 4470 köbméter/másodperc volt a Duna fővárosi szakaszán, a tetőzés ideje alatt szombaton kora este pedig 5550 köbméter/másodperc várható. Jelenleg 11 – 12 méter/másodperc az ár sebessége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.