A dunai olajszennyezésről beszélget podcastjában Áder János

A Ráckevei (Soroksári)-Dunán Szigetszentmiklósnál történt olajszennyezésről beszélget Áder János köztársasági elnök Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével legújabb, hétfőn megjelent podcastjában.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 01. 11. 15:32
null
Felbecsülhetetlen károkat szenvedett a természet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast-műsorának ez évi első adásában a szigetszentmiklósi olajszennyezésről kérdezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjét. Áder János hangsúlyozta: a természetben okozott kár mellett a védekezés és a helyreállítás is jelentős munkát, valamint költséget jelent. Siklós Gabriella felidézte: december 12-én, szombaton lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről. A hatóság szakembere másfél órán belül a helyszínre ért, és szinte azonnal elrendelték a legmagasabb, harmadfokú vízkárelhárítási készültséget. Még aznap harminc vízügyes szakember érkezett Szigetszentmiklósra, másnap pedig Győrből és Szolnokról is érkezett segítség, többek közt mocsárjáró gépekkel. A szóvivő tájékoztatása szerint

a vízügyesek gyors reagálással néhány órán belül megakadályozták, hogy bejusson az élővízbe a szennyezés, az úszóláp megfogta a csatornából kifolyó olajat, de így is százötven méter merülőfallal mintegy 1830 négyzetméternyi területet kerítettek körbe.

Áder János megjegyezte: az úszóláp ritka jelenség Európában, és húsz-negyven év alatt alakul ki. Szigetszentmiklósnál egy 2,5 kilométer hosszú úszólápot sikerült természetvédelmi területként megőrizni, melynek egy körülbelül hatvanméteres szakasza teljesen megsemmisült a szennyezés miatt. – Azonban a gyors cselekvéssel sikerült megmenteni az úszóláp nagy részét, és az élővízbe nem került olaj – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

– A szombati szennyezés után a következő hét első napjaiban egy körtöltést terveztek a károsodott terület köré, amelyen a munkagépek közlekedhetnek, valamint szivattyúkkal és olajfelszívó paplanokkal egyből megkezdték a mentesítést. Az első napokban a szakemberek kézi erővel is tisztították a területet, a hét első felében napi négy-ötezer liter olajat takarítottak fel – ismertette a munkákat Siklós Gabriella.

A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt szűk egy hónap elsődleges kárelhárítás költségei 200-250 millió forintra tehetők, a természetvédelmi szakemberekkel közösen végzett kármentesítés pedig újabb 100-150 millió forintot jelent. A helyszíni becslések alapján azonban akár több évtized is lehet, mire helyreáll a terület ökoszisztémája.

Ez a teknős szerencsés volt, túlélte a szennyezést
Fotó: Havran Zoltán

Áder János kiemelte: a folyók szennyezésének ötven százalékát ipari, míg 25 százalékát mezőgazdasági eredetű szennyezés teszi ki.

Egy liter olaj egymillió liter édesvíz beszennyezésére, tönkretételére képes, egy ilyen mértékű szennyezés pedig az ivóvízbázist és a mezőgazdasági öntözést is veszélyezheti, de akár a kiskertekben való öntözővíz-használat is lehetetlenné válik rövidebb-hosszabb időre.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: folyóink tisztaságának megőrzése az öntözés, az ivóvíz tisztasága, a biológiai sokszínűség megőrzése szempontjából egyaránt fontos.

– A kárelhárítás során a vízügyesek több mint félmillió kilogramm szennyezett növényzetet és olajos vizet szállítottak el az úszólápról – mutatott rá a szennyezés nagyságrendjére Siklós Gabriella. Hozzátette: a Dunán, Budapest környékén van a legtöbb vízszennyezés, de ekkora volumenűre a legrégebb óta, 1983-tól a térségben dolgozók sem emlékeznek. A tavalyi adatokat ismertetve a szóvivő elmondta:

2020-ban 299 vízkárelhárítási feladat volt a magyar folyókon, ebből 112 szennyvízproblémák miatt, és 54 volt olajszennyezés, amiből 12-nél – legtöbbször vízbe esett gépkocsiknál – kellett beavatkozni a szakembereknek.

Arról is beszélt, hogy a múlt év utolsó napjaiban újabb, mintegy százötven liternyi olaj került a szigetszentmiklósi úszólápra, de mivel a csatornarendszerben hét-nyolc kilométerrel messzebb is találtak olajszármazékokat, valószínűleg nem újabb szennyezésről van szó, hanem arról, hogy a heves esőzések kimosták a korábban bennmaradt olajat. Siklós Gabriella elmondta: a szakemberek egyből körülhatárolták a kiömlő olajat, és az üzemeltető is elrendelte a csatorna tisztítását.

Áder János rámutatott: ha a szennyezés helyett leadták volna a fáradt olajat, a fenti költségek ezredrészéért legálisan megszabadulhattak volna tőle az elkövetők. Hangsúlyozta: bűncselekményről van szó, és számos szervezet felajánlásából már 12 millió forintnál jár a nyomravezetői díj.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a vizek szennyezésének megelőzésére, valamint arra, ha a lakosság ilyet észlel, azonnal jelentse, hiszen Szigetszentmiklósnál is a gyors reagálásnak köszönhetően tudták megakadályozni a nagyobb katasztrófát. Köszönetet mondott a kárelhárításban résztvevők munkájáért, együttműködéséért és szolidaritásáért. – Komoly szakmai felkészültséggel, elkötelezettséggel dolgoznak – méltatta a szakembereket az államfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.