A Favipiravirt hétvégén is felírják, és más is kiválthatja

Már több mint 62 ezer dobozzal felírtak a készítményből, amelynek folyamatos pótlása a hazai gyártásnak köszönhetően megoldható.

Magyar Nemzet
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2021. 03. 31. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott Favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szerdán kiadott közleményében. Hozzáteszik: a tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

„A Favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum ötödik-hetedik napig várhatunk jótékony hatást, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés

– írják. Kitérnek rá, hogy a gyógyszert a háziorvosokon kívül az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos jogosult felírni, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést. A tárca hangsúlyozza, hogy a gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon, kiadását kizárólag szakember végezheti. Emellett elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is. – A gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését.

Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, valamint a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét. A felírt gyógyszer kiváltásához kérjék egy hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hiszen TAJ-szám bemondásával is ki lehet váltani a gyógyszert”

– hívja fel a figyelmet a kommüniké. Hozzáfűzik: kiemelt fontosságú, hogy a Favipiravir-kezelés során a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról. Az Emmi közleményéből kiderül, hogy március 29-ig az orvosok több mint 62 ezer doboz Favipiravirt rendeltek. „A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország Favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől” – szögezi le a minisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.