A fejlesztések idején is látogatható a liget

Sem zajvédő falak, sem kerítés nem fogja a látogatók elől elzárni a megújuló Városligetet, és az ellenzéki sajtó állításaival ellentétben külföldi vendégmunkásoknak sem épül konténerszállás a parkban. A Magyar Nemzetnek Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be a most folyó építkezésekről és a közelgő átadásokról.

2019. 06. 01. 6:55
null
Az ország talán legnagyobb beruházásánál arra törekedtek, hogy a legkevésbé zavarja az embereket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liget Budapest projekt megvalósításakor mindent megteszünk, hogy a fejlesztésekkel párhuzamosan a Városliget nagy részét a parklátogatók mindvégig használhassák – reagált Gyorgye­vics Benedek a Magyar Nemzetnek az ellenzéki sajtóban megjelent kritikákra.

A Magyarország legnagyobb kulturális beruházásának lebonyolításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a kivitelezések szempontjából lehet, hogy egyszerűbb lenne körbekeríteni az egész Városligetet, azonban arra törekszenek, hogy a fejlesztések alatt a 99 hektáros park legalább kétharmada végig nyitva álljon a látogatók előtt. Határozottan cáfolta, hogy bármiféle zajvédő fal épülne a nagy forgalmú határoló utak, a Dózsa György út vagy az Ajtósi Dürer sor felől, illetve kerítésekkel zárnák el a városlakók elől a ligetet.

– A fejlesztés arra a nyitottságra épül, amely mindig is a Városliget sajátja volt. A zajártalmak ellen tájépítészeti és technikai megoldásokkal védekeznek, ez a Dózsa György út felől olyan térplasztikákat jelent, amely rögtön a Városliget szélén megtörik a zajt, az Ajtósi Dürer sornál pedig olyan burkolatokat használnak, ami nagyban csökkenti a forgalom zaját a fejlesztések elkészültével – részletezte a beruházás zajvédelmi megoldásait a vezérigazgató, aki egyben rosszindulatú pletykának minősítette azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint a ligetben lakókonténereket telepítenének a külföldi vendégmunkásoknak.

Gyorgyevics Benedek a zöldfelületek aránya és azok nagysága kapcsán a park megújítását ellenzők részéről újraindított számháborúra úgy reagált: a jogszabályoknak megfelelően úgy újítják meg a Városligetet, hogy nagy mértékben növekednek majd a valós zöldfelületek, elsősorban a korábbi felesleges leburkolt területek és túl széles utak megszüntetésével, keresztmetszetük csökkentésével.

– A futókör, a sportpályák burkolata a funkcionalitásnak megfelelően, a parki környezethez igazodva lesz kialakítva – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a projektnek köszönhetően a mostani hatvan százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

A már felújított részekről a szakember elmondta: óriási az érdeklődés. A Városliget Zrt. adatai szerint már több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti kutyás élményparkban az átadás óta eltelt egy évben. – Az ország legjobban felszerelt, ötezer négyzetméteres kutyás élményparkjának népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, van olyan nap, hogy csaknem ezer kutya játszik ott, az extrém igénybevétel pedig folyamatos gondozást igényel, amit munkatársaink a látogatók igényeinek és az évszakok rendjét figyelembe véve, ütemezetten végeznek el – tette hozzá. Gyorgyevics Benedek arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg köztes helyzetben van a fejlesztés, ezért kapnak ekkora terhelést az egyes, már átadott attrakciók.

– Ma a Városligetben még csak egy kutyás élménypark van, amiből még továbbiak épülnek, szintén csak egy ifjúsági sportpark van, de jövőre újabbakat adnak át, és elkészül a két kilométeres futókör is. Az ideiglenes játszóteret is egy nagyobb és további hat kisebb játszótér váltja fel a beruházás végére – mondta el.

Az ország talán legnagyobb beruházásánál arra törekedtek, hogy a legkevésbé zavarja az embereket
Fotó: Mirkó István

A vezérigazgató lapunknak beszámolt a közeljövőben átadandó fejlesztésekről is.

– Legközelebb, szeptember közepén az eddig Olof Palme-házként ismert, Millen­nium Házként újranyíló épületet adják át. A megújult épületben egy századfordulós hangulatú kávéház és a Liget két évszázados történetét bemutatót interaktív kiállítás kap helyet, a régi-új főbejárattal szemben pedig egy rózsakert létesül. Szintén a park Ajtósi Dürer sor felé eső részén elkészül a városligeti nagy játszótér 13 ezer négyzetméteren, ami Magyarország egyik legnagyobb és legkomplexebb ilyen intézménye lesz. A játszótér központjában egy 17 méter magas, Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idéző mászóka épül fel számos különleges játékelemmel egyetemben – sorolta fel az őszi átadásokat.

Gyorgyevics Benedek beszámolt Európa legnagyobb léptékű, kulturális tartalmú városfejlesztési projektjének további lépéseiről is. – Az elmúlt évben befejeződött a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója, a park szélén, az 56-osok terén már a Néprajzi Múzeum magasépítése zajlik, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén pedig a Magyar Zene Háza, valamint a Dózsa György úttal párhuzamosan az új mélygarázs építkezése zajlik. A liget közelében lévő Szabolcs utcában megnyílt az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, és még idén átadják a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteményének helyet adó Komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is – sorolta.

Hozzátette: a még hátralévő beruházások közé tartozik az egykori Petőfi Csarnok helyén épülő Új Nemzeti Galéria, az 56-os terének lebetonozott részére, a kommunista diktatúra alatt, az ötvenes években elbontott Városligeti Színház újjáépítése és a II. világháborúban súlyosan megsérült, volt Közlekedési Múzeum épületének korhű rekonstrukciójával megvalósuló Magyar Innováció Háza. Ezek a beruházások jövőre kezdődhetnek el.

– A park tájépítészeti felújítása 2022–2023-ra készül el, a Liget Budapest projekt egyik utolsó eleme pedig a Kós Károly sétány lezárása lesz – a szükséges P+R parkolók, a Szegedi úti felüljáró és egyéb forgalomtechnikai elemek megépítésével. Ezzel megvalósul az autómentes Városliget koncepciója is – nyilatkozta Gyorgye­vics Benedek, hozzátéve: a beruházás záró elemeinek elkészültével teljes mértékben a pihenésre, rekreáció­ra, kulturált időtöltésre vágyó látogatóké lesz a Városliget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.