A felmérések szerint meggyőző Tarlós előnye

Négy kutatóintézet szerint is Tarlós István vezet a főpolgármester-jelöltek közül, derült ki a Mit mutatnak a közvélemény-kutatások a 2019-es önkormányzati választások előtt című csütörtöki konferencián.

2019. 10. 11. 11:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy kutatóintézet szerint is Tarlós István vezet a főpolgármester-jelöltek közül, derült ki a Mit mutatnak a közvélemény-kutatások a 2019-es önkormányzati választások előtt című csütörtöki konferencián. A legnagyobb, nyolcszázalékos különbséget a Századvég Alapítvány jelezte Tarlós István javára: míg mérésük szerint Budapest hivatalban lévő vezetőjét a biztos szavazók 51 százaléka támogatja, addig a baloldal jelöltjére 43 százalékuk adná a voksát. A Nézőpont Intézet legfrissebb eredményei Tarlós hat százalékpontos előnyét mutatják Karácsonnyal szemben, így az erős pártpreferenciájú budapesti választópolgárok 49, illetve 43 százalékát tudhatják maguk mögött. A Medián és a ZRI Závecz Research mérései alapján szintén Tarlós István győzelme valószínűsíthető, ám náluk szűkebben, egy, illetve két százalékkal vezet Tarlós, akire a megkérdezettek a Medián kutatásában a biztos szavazók 48, Karácsonyra pedig 47 százaléka voksolna. A Závecznél ez az arány 48, illetve 46 százalék. A Publicus Intézet mérte a legjobb eredményt a baloldali jelölt esetében, náluk Karácsony és Tarlós fej fej mellett, 48-48 százalékon áll.

Mindegyik közvélemény-kutatónál csökkent valamelyest az olló Tarlós István és első számú kihívójának támogatottsága között az utóbbi hetekben. Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója ezt a tendenciát annak tulajdonította, hogy a kormánypártok szavazói – akik a főpolgármester első számú bázisát alkotják – kissé „hátradőltek” Tarlós biztosnak gondolt előnye miatt. Závecz Tibor, a ZRI vezetője arról beszélt, hogy méréseik alapján Tarlós támogatottsága gyakorlatilag nem változott, Karácsony a szimpatizánsi táborának növekedésével tudta megközelíteni a főpolgármestert. Pulai András, a Publicus ügyvezetője az utóbbi hetekben kirobbant politikai botrányokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a részvétel pontos előrejelzését nehezebbé teszik a kormány- és ellenzéki oldalon egyaránt napvilágot látott ügyek, mert nem tudni, ezek hogyan befolyásolják az emberek szavazókedvét. Megjegyezte: sok múlhat azon, hogy mennyire sikerül mozgósítani a Momentum jelentős fővárosi táborát. Szavai szerint a Momentum támogatói mobilizálhatók a legnehezebben az ellenzéki oldalon, s ennek egyik oka, hogy a párt vezetősége egy olyan főpolgármester-jelölt támogatását várja tőlük, aki egy éve még az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt.

Tarlós István: Karácsony Gergely vagy szándékosan hazudik, vagy súlyosan ismerethiányos

Ennél keményebb kampányban már volt részem, ennél erkölcstelenebb, mellébeszélőbb, valótlanságokat hangoztatóbb kampányban nem – mondta Tarlós István főpolgármester Karácsony Gergely kampányáról az Inforádió Aréna című műsorában. Tarlós István siránkozósnak, kéztördelősnek, hazudozósnak nevezte az alkalmatlan zuglói polgármestert.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása

A kampányidőszak végéhez közeledve továbbra is Tarlós István a legesélyesebb főpolgármester-jelölt, ugyanakkor a választást közvetlenül megelőző napok mozgósító tevékenységére a megszokottnál nagyobb hangsúly kerülhet – derül ki a Századvég friss választási előrejelzéséből.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.