A Fidesz-KDNP százalékosan és darabra is több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon

Kósa Lajos, a Fidesz képviselője az önkormányzati választásokkal kapcsolatban napirend előtt arról beszélt: a számok mást mutatnak, mint amit az ellenzéktől hallhatunk.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos, a Fidesz képviselője az önkormányzati választásokkal kapcsolatban napirend előtt arról beszélt: a számok mást mutatnak, mint amit az ellenzéktől hallhatunk. Elmondta: a Fidesz-KDNP a 2019-es EP-választáson az ellenzékhez képest 128 ezer szavazattal kapott többet, a mostani önkormányzati választáson pedig 432 ezerrel. Megköszönte a Fidesz-KDNP-re szavazók támogatását, és azt is, hogy mind „darabszámra”, mind arányaiban többen állnak a kormánypártok mögött, mint 2019 tavaszán.

Kiemelte: bár Karácsony Gergely nyerte a főpolgármesteri címet, Budapesten 50 ezerrel kevesebb szavazója volt az ellenzéknek, mint az EP-választásokon, miközben a kormánypártoknak 24 ezerrel sikerült növelnie szavazói számát. Rámutatott: a megyei jogú városokban az EP-választásokhoz képest 47 ezer szavazót vesztett az ellenzék, miközben Fidesz 5000 szavazót nyert.

Kiemelte: a „vidéki Magyarországon”, az EP-választásokhoz képest 226 ezer szavazattal többet kapott a Fidesz-KDNP, míg az ellenzék 48 ezerrel tudta növelni szavazati számát. A növekmény a kormánypártok oldalán közel ötszörös volt az ellenzékhez képest – jegyezte meg.

Szólt arról is: kétségtelen, hogy „jelentős részgyőzelmeket” könyvelhetett el az a „jelenség”, hogy a „nyilasok habozás nélkül összeálltak a szélsőséges liberálisokkal és a kommunistákkal”. Úgy vélte: ennek az összefogásnak az összetartó ereje a pénz és a hatalom, ezért remélik, hogy ennek nem azok a városok isszák majd meg a levét, amelyeket ők vezetnek, hanem közösen tudnak dolgozni Magyarország fejlődéséért. „Mert nekünk továbbra is Magyarország az első” – hangsúlyozta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára gratulált a megválasztott képviselőknek és polgármestereknek, kiemelve, hogy fideszesek vannak közülük a legtöbben, hiszen mintegy 600 településen van kormánypárti polgármester. Hozzátette: 1,8 millióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re és 1,36 millióan ellenzéki jelöltekre.

Azzal kapcsolatban, hogy számos városban nem fideszes vezetőt választottak, hangsúlyozta: a kormány minden várossal és városvezetővel együttműködik, aki az ország és a települése javát szolgálja. Mindenki számíthat a kormányzat támogatására, aki tisztségét az építő munkára és nem az „álladósított belpolitikai hadakozásra” használja – jelentette ki.

A 9 év után leköszönő Tarlós István, volt főpolgármester eredményeit méltatva úgy fogalmazott: Karácsony Gergelynek a „lecke fel van adva”. Az államtitkár a Liget-projekt kapcsán reményét fejezte ki, hogy az új fővárosi vezetés nem „fekszik keresztbe” ennek. Megjegyezte azt is: a szuperkórház ügyében is fontos szerepe lesz a jövőbeni együttműködésnek a kormány és a város között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.