A Fidesz kiáll Manfred Weber mögül

Hatalmas sértés volt a Néppárt csúcsjelöltje részéről, amikor azt mondta, nem akar magyar szavazatokkal az Európai Bizottság elnöke lenni – jelentette ki Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Néppárttal tárgyaló fideszes delegáció tagja szerint ezért Orbán Viktor egyértelmű üzenetet fogalmazott meg Weber számára akkor, amikor alkalmatlan jelöltnek nevezte a csúcsjelöltet.

Forrás: Hír TV2019. 05. 08. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagált a Néppárt a miniszterelnök Manfred Weberre tett kijelentésére. Varga Judit a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát a műsorvezető Földi-Kovács Andrea a Jean-Claude Juncker keddi „önértékeléséről” is kérdezte.

Mérleget vont kedden az EB élén történt vezetői munkájáról Jean-Claude Juncker, amire reagálva Varga Judit úgy fogalmazott: „A brüsszeli retorikához hozzátartozik, hogy pozitívumként emlegetjük a múltat, még ha abban nem is volt sok pozitívum. Mindig jó az önkritika, de Jean-Claude Juncker elegánsan átsiklott az a hatalmas hiba felett, hogy alapvetően politikai bizottságként definiálta a 2014-ben hivatalba lépő új bizottságot, aminek ő volt a vezetője, az elnöke és így kezdődött minden probléma”. Két hatalmas hibát is elkövetett: a migránsokat nem tudta kívül tartani Európán, a briteket meg hagyta kilépni az Unióból – mutatott rá a felelős államtitkár.

Megint nem abból a leckéből tanult az EB vezetője, hogy mit akartak a brit állampolgárok, nem az elégedetlen polgárok mellett állt a csúcsvezető, hanem „ugyanazt a mantrát tudta csak fújni, amit több évtizede”: „Több Európát” minden válságos helyzetben és ez nem kellett a briteknek – fogalmazott Varga Judit.

A nagyszebeni uniós csúcsról szólva Juncker megjegyezte, hogy mindenkinek el kéne gondolkodnia azon, mi lenne Európával, ha a májusi szavazás másnapján a „szélsőséges erők” kerülnének hatalomra. Az EB elnöke valószínűleg ilyen felütéssel akarta a választások tétjét megemelni. Az átlag európai választópolgár két erős pólust lát, amelyek egymás hatalomra jutásával riogatnak. Az európai választók elsődleges aggodalma – minden felmérés ezt igazolja – a migráció sorskérdése, és az ezzel kapcsolatos biztonsági kihívás. A magyar választópolgárok is kinyilvánították erre való akaratukat, és az államtitkár szerint Jean-Claude Junckernek is inkább meg kéne várnia május 27-ét, és a választók akaratát figyelembe véve kell majd cselekedni.

Varga Judit egy kérdésre válaszolva kiemelte: a kampányban felértékelődik a média, különösen a közösségi oldalak szerepe. Kiderült, hogy a Facebook képes mindenféle kontroll nélkül irányítani a politikai napirendet és a kampányokat. Egészen elképesztő és ez nagyon nagy aggodalomra okot adó jelenség. Egy magántulajdonban lévő vállalat felállít egy központot, ahol a választásokkal kapcsolatos információkat negyven ember dolgozza fel. „Ők, akik eldöntik, mely tartalmak jelenthetnek veszélyt, vagy mely tartalmak veszélyesek a választások tartalmára. Gyakorlatilag demokratikus felhatalmazás nélkül” – szögezte le Varga Judit.

A Néppárt csúcsjelöltjével kapcsolatban Varga Judit úgy fogalmazott: a Fidesz következetesen azt mondja, hogy a Néppártnak vissza kéne térnie a gyökerekhez. Weber nem elég bátor, hogy például a keresztény gyökereket felvállalná. „Ő is beszállt ebbe a liberális versenybe”, mivel a Néppárt is folyamatosan a liberális kisebbségének akar megfelelni – húzta alá az államtitkár. Ezért a Fidesz kiáll Manfred Weber mögül és új jelöltet keresnek, mert aggályosnak tekintik a jelenlegi elnökjelölt személyét, aki egyértelműen nagykoalícióban akar kormányozni, ami azt jelenti, hogy a bevándorláspárti európai baloldallal már most meg akarná kötni a koalíciót – fejtette ki Varga Judit.

„Politikában nem feltétlenül kell megsértődni, de itt a választók szemével kell nézni” – mondta Varga Judit, majd hozzátette: egyértelmű üzenet a Fidesz részéről, jó lenne már ha a Néppárt a sorok között is tudna olvasni és ismét a jobboldali jellegét erősítené, nem pedig a liberális versenyfutásban folyamatosan balra tolódna. Ne hagyja a Néppárt, hogy a liberális média nyomása egyfajta buborék világban tartsa. Az osztrák példa igazolja: létezhet együttműködés a Néppárt és a tőle jobbra található, hazafiasabb pártokkal – szögezte le az államtitkár.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.