A Fidesz tagsága fontosabb a néppártnak, mint viszont

A baloldali és liberális pártok azért akartak nyomást gyakorolni az Euró­pai Néppártra és elérni a Fidesz kizárását, mert tudják, hogy a pártcsalád legsikeresebb tagja komolyan befolyással van annak jövőjére — vélekedett tegnap az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig egyebek között arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a kormánypárt és a néppárt viszonya nincs hatással hazánk gazdasági helyzetére.

Magyar Nemzet
2019. 03. 23. 10:18
WEBER, Manfred
Az EPP csúcsjelöltje egy német lapinterjúban bírálta a bevándorlásellenes erőket Fotó: MTI/EPA/Robert Gehment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Manfred Weber és az Európai Néppárt (EPP) jövőjére a pártcsalád legsikeresebb tagjakén komoly befolyása van a Fidesznek, ezért is nem merték kizárni szerdán a nagyobbik kormánypártot az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint. Pócza István az M1-nek nyilatkozva tegnap azt mondta: nem véletlen, hogy Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő siettetni akarta a Fidesz kizárásának folyamatát, hiszen az a saját pártcsaládjának kedvez, az EPP-t és csúcsjelöltjét pedig gyengíti.

Az EPP csúcsjelöltje egy német lapinterjúban bírálta a bevándorlásellenes erőket
Fotó: MTI/EPA/Robert Gehment

– Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje és Judith Sargentini kívülről próbálják gyengíteni a Fideszt, és felhozni az euró­pai szocialisták esetében az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót, a zöldek esetében pedig az LMP-t, hogy jobban szerepeljenek – tette hozzá.

A néppárt és a Fidesz közé azonban egyelőre nem sikerült olyan éket verni, amely jóvátehetetlenül szétfeszítette volna a szövetséget. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára ugyanis úgy véli, a néppárti csatát a kormánypárt javaslatára olyan jó kompromisszummal sikerült lezárni, amely az Európai Néppárt egységének megőrzését segíti.

Orbán Balázs azonban azt is hozzátette: magyar szempontból az európai parlamenti párttagság sohasem cél – mindegy, hogy ez melyik pártnak a tagságát jelenti –, hanem egy eszköz, amin keresztül a kormánypártok és a kormány Magyarország érdekeit tudja az Európai Parlamentben képviselni. Ez tehát azt jelenti, hogy a Fidesz nem akar mindenáron az EPP tagja maradni.

Minden attól függ, „hogy Magyarország milyen konstrukcióban tudja hosszú távon az érdekeit képviselni, milyen konstrukcióban tud szövetségeseket találni az euró­pai keresztény értékek védelmére és a migráció megállítására” – fűzte hozzá. Ezt a szövetségest pedig a Fidesz szerdai győzelme, és a párt kitartása, bizalmára ellenére sem biztos, hogy hosszabb távon is az EPP-ben találja meg.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy a pártcsaládban az utóbbi évek alatt jelentős befolyásra tett szert Soros György. Ráadásul a csúcsjelölt, Manfred Weber a ­Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában tegnap azt részletezte, hogy egyfajta nagykoalíció irányítása alatt képzeli el az uniót, lényegében együttműködést ajánlott a szocialistáknak és a zöldeknek, miközben elhatárolódott a tömeges bevándorlást ellenző pártoktól, az olasz Ligától és a lengyel kormánypárttól is.

A néppárt és a Fidesz viszonyáról nem nyilatkozott egyértelműen, de utalt rá, hogy egyértelmű politikai fordulatot vár el. Mindez sokakat megdöbbent itthon és külföldön egyaránt. ­Szijjártó Péter is elmondta egy tegnapi sajtótájékoztatóján, hogy az utóbbi napokban négy országban tárgyalt, és mindenütt megdöbbenéssel fogadták, hogy az EPP legsikeresebb tagja, a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád munkájában.

A külgazdasági és külügyminiszter egy újságírói kérdésre kijelentette, a tagsági viszony felfüggesztése, de annak megszüntetése sem lenne hatással Magyarország gazdasági érdekeire. Az ATV tudósítása szerint úgy fogalmazott: a leghangosabb politikai támadások idején is nagyon komoly megállapodásokat kötöttünk német vállalatokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.