A fogyatékos emberek munkába állását informatikai fejlesztésekkel is érdemes támogatni

A fogyatékos emberek munkába állását olyan innovatív informatikai fejlesztésekkel is érdemes támogatni, mint a hallássérülteket segítő Kontakt tolmácsszolgálat vagy a látássérülteket segítő Távszem szolgáltatás – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2019. 10. 16. 15:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár Kósa Ádám európai parlamenti képviselővel, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnökével a két éve indult és decemberben záruló, csaknem 1,4 milliárd forintos uniós projekt ismertetőjén vett részt.

Fülöp Attila hangsúlyozta, a kormány olyan fejlesztésekben gondolkodik, amelyekkel mind az akadálymentesítést, mind pedig a munkába állást segíteni tudja. Az informatika a legnagyobb és a legjobb segítség lehet a 21. században a fogyatékossággal élő emberek számára – mondta.

Ismertetése szerint Magyarországon 500 ezren élnek valamilyen fogyatékossággal, és családtagjaikat is beszámítva milliós nagyságrendben vannak az érintettek.

Kósa Ádám elmondta, hogy az uniós projektben a SINOSZ mellett a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint az MTA Nyelvtudományi Intézete vesz részt, utóbbi jelnyelvi szótárt készített.

Rámutatott arra is, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés nélkül sem a siket és nagyothalló, sem pedig a látássérült emberek nem tudnak integrálódni a társadalomba és nem tudják önálló életüket fejleszteni. Örömét fejezte ki, hogy a mostani projekttel a szolgáltatást meg tudták nyitni a látássérültek számára, továbbá a hallássérülteknek már a munkaerőpiacon is tudnak segíteni a kommunikációs akadálymentesítéssel.

Kósa Ádám fontosnak mondta az akadálymentes munkahelyek kialakítását, szerinte ebben egy „vállalható reális megoldás” lehet a Kontakt szolgáltatás akár egy céges megbeszélésnél is.

A siket és nagyothalló emberek kiváló munkaerők és ezt a munkaadók is kezdik felismerni, egyre több helyen biztosítják az akadálymentesítést. Példaként említett több céget, amelyek csatlakoztak a programjukhoz: a Decathlont, az Auchant, a Szerencsejáték Zrt.-t, az OTP Bankot, az Aegon Biztosítót, a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányablakokat.

A Kontakt szolgáltatás lényege: egy alkalmazás segítségével siket, siketvak nagyothalló, halló ügyfelek jelnyelvi tolmács segítségét kérhetik munkanapokon 8-20 óra között, ehhez mindössze egy tabletre és internet-kapcsolatra van szükség. A legtöbben ügyeik önálló intézéséhez, munkavállaláshoz használják a kommunikációs akadálymentesítés ezen formáját. A jelnyelvi tolmács segítségével kapcsolatot tudnak létesíteni bárhonnan az országból, vagy személyes beszélgetéshez kérhetik a Kontakt közreműködését, vészhívás esetén a nap 24 órájában rendelkezésükre áll a szolgáltatás.

A hallássérült SINOSZ-tagok számára az ingyenes szolgáltatást 12 megyeközpontban kiépített, 17 tolmács munkaállomásból, 30-nál több képzett és tapasztalt jelnyelvi tolmács látja el forgalomhoz igazodó beosztásban és létszámban – áll egyebek mellett a szolgáltatás ismertetőjében.

A Távszem-szolgáltatás lényege: az okostelefonos alkalmazáson keresztül elérhető operátorok „a látássérült helyett látva” szóban adják át számukra a szükséges vizuális információkat, mint például egy ruha színe, egy termék lejárati ideje, vagy egy kézírás szövege.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.