A főváros kész megfizetni a kivitelező által a Lánchídra kért többletet

Karácsony Gergely már be is adta az erre vonatkozó módosító indítványát.

2020. 12. 19. 11:18
null
A Lánchíd, melynek felújítását már régen el kellett volna kezdeni a városvezetés alkalmatlanságának szimbóluma lett Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz pénz a Lánchíd felújítására – ígéri cikkének címében a Népszava. A baloldali lap értesülései szerint a főváros kész megfizetni a kivitelező által kért többletet. Karácsony Gergely már be is adta az erre vonatkozó módosító indítványát. A Népszava azután fordult kérdésekkel a városvezetéshez, hogy csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester azt állította egy Facebook-bejegyzésben, „az előző városvezetés által kiírt, majd általuk vissza is dobott közbeszerzésen mintegy 35 milliárdba került volna a híd megújulása, az ezzel összevethető legolcsóbb ajánlat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiírt közbeszerzésen valamivel 27 milliárd alatt van”. Karácsony lényegében azt mondta tehát, hogy a híd olcsóbban újulhat meg.

A Lánchíd Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sajnos nagyon rövid időn belül kiderült, hogy az állítás egyáltalán nem fedi a valóságot. Előbb Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója nyilatkozta az Index.hu-nak, hogy valójában ötmilliárddal többe kerül a Lánchíd felújítása az előző árajánlatokhoz képest. A vezérigazgató a portálnak arról is beszélt, hogy mikor és hogyan kerülhet a fővároshoz az a hatmilliárd forint, amelyet a kormány elkülönített a Lánchíd felújítására. – Idén október 15-én Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter által közösen jegyzett, a Hivatalos Értesítőben is közzétett, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2/2020-10-15/FKT számú határozat részletesen rögzíti, a kormányzati garancia az ott leírt feltételekkel a hatmilliárd forintos támogatásra vonatkozóan adott és mint a dokumentumban látható, hivatalosan is a főváros és a kormány egyetértésében rögzített, hogy annak folyósítására a híd felújítására vonatkozó vállalkozói szerződés szerinti utolsó teljesítés keretében kerüljön sor, amely jelen ütemezés szerint 2022-nél előbb nem esedékes – fejtette ki Vitézy.

Pénteken a Magyar Nemzet Tarlós István korábbi főpolgármestert kereste meg az ügyben. – Most a főváros úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel és csak a Lánchíd felújítására fogadta el a 26,7 milliárd forintot, ha a hírek igazak. És azt állítja valaki, hogy ez nyolcmilliárd forinttal kedvezőbb ajánlat, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt – mondta lapunknak Tarlós István, kiemelve, hogy „a matematika elemi szabályai szerint ez nem igaz, mert a Lánchíd ára, ha összehasonlítjuk a hídra tett korábbi ajánlatot, amely 21,8 milliárdot tartalmaz, a 26,7 milliárddal, akkor ez nem nyolcmilliárddal olcsóbb, hanem 4,9 milliárddal drágább, mint a mi időnkben beérkezett ajánlat volt – fejtette ki Tarlós István.

A volt főpolgármester hangsúlyozta lapunknak, hogy a Facebook-posztban említett nyolcmilliárdos különbség sem stimmel, ugyanis így a tavaly beérkezett ajánlatok közül a legdrágábbat vették alapul. – Ez még külön svindli az egészben – emelte ki Tarlós.

A Népszava szombat reggeli cikke szerint a mostani nyertes A-Híd Építő Zrt. 2019. szeptemberi tenderbontáskor valóban csak bruttó 21,27 milliárdot kért a Lánchíd felújítására, ami viszont 5,5 milliárddal kevesebb a mostani összegnél.

Mint írják: „Túlárazásról azonban a Népszava által megkérdezettek szerint nem érdemes beszélni, hiszen több mint egy év telt el az előző ajánlattétel óta, változtak az anyagárak és a munkabér költségek is” – igyekeztek megnyugtatni az olvasóikat. (Sikerült? – szerk.). Tarlós István lapunknak elmondta, hogy a városvezetésnek lett volna lehetősége arra, hogy az akkori, alacsonyabb árat elfogadva csak a Lánchíd felújítása kezdődjön meg.

– A legmagasabb ajánlat alapján a teljes beruházási időszakra – 2021–2023 között – 4,69 milliárd forinttal, a legalacsonyabb esetén 3,39 milliárd forinttal kell emelni az engedélyokirat összegén – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki azt is elárulta, hogy a városvezetés úgy tervezte meg a jövő évi költségvetést, hogy legyen lehetőség belső átcsoportosítással 2021-re biztosítani a szükséges és elégséges fedezetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.