A gödi polgármester DK-s és LMP-s helyettesei ellen fordult

A járvány adta egyszemélyi hatalommal élve ma leváltja helyetteseit Balogh Csaba gödi polgármester – tudtuk meg. A momentumos városvezető annak ellenére teszi mindezt, hogy a testület döntő többsége felszólította, ne hozzon több döntést önhatalmúan.

2020. 05. 19. 10:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány kapcsán megkapott teljhatalommal élve – testületi ellenzéke szerint visszaélve – ma leváltja két alpolgármesterét, Fülöp Zoltánt (LMP) és Lőrincz Lászlót (DK) Balogh Csaba (Momentum) gödi polgármester. Az erről szóló határozati javaslatot Balogh megküldte az önkormányzati testület tagjainak, a döntést azonban egy személyben maga hozza meg – ez az előzmények ismeretében borítékolható volt. A momentumos polgármester mai döntését megelőzte, hogy 11 önkormányzati képviselőből nyolc aláírásával szentesített egy felszólítást a polgármester számára, amelyben az szerepelt, már csak a vészhelyzettel szorosan összefüggő döntéseket hozzon.

Fülöp Zoltán LMP-s alpolgármester indítványára minden gödi képviselő (Fidesz-Jobbik-DK-LMP) aláírta a lapunk birtokában lévő nyilatkozatot. A Momentumosok természetesen ezúttal sem mentek szembe Balogh Csabával, a három elkötelezett képviselő, köztük Balogh felesége, nem írta alá a nyilatkozatot.

 

A Baloghot a polgármesteri posztra emberileg és szakmailag is alkalmatlannak minősítő belső ellenzéke az önkormányzati választáson még teljes mellszélességgel a Momentum jelöltje mellett állt ki, ám még a pandémia miatti veszélyhelyzet kihirdetése előtt ellene fordultak. A polgármester pedig szerintük most az egyszemélyes hatalom birtokában próbálja úgymond „kinyírni” az ellene fordult ellenzékieket, elsősorban a DK-s, az LMP-s és a jobbikos ellenfeleit.

A Balogh Csabát önmérsékletre felszólítók levele jogi szempontból is figyelemre méltó.

A veszélyhelyzeti jogrend rendelte a polgármesterhez a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét. „A rendelkezést értelmező, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség államtitkára által jegyzett tájékoztató… kiemeli a jogalkalmazásban a szükségességnek, az arányosságnak és a joggal való visszaélés tilalmának fokozott figyelembevételét” – mutatnak rá Balogh testületen belüli ellenzékének többségben lévő tagjai. Ezért felkérték a polgármestert, hogy a veszélyhelyzet fennállása végéig már ne hozzon a veszélyhelyzettel szorosan össze nem függő döntéseket.

Balogh Csaba a veszélyhelyzetben eddig több olyan egyszemélyi döntést is hozott, amely a gödi ellenzéki belháború polgármester-ellenes többsége szerint nemcsak a testület többségének álláspontjával ment szembe, hanem a veszélyhelyzeti jogértelmezés szerint a jogalkalmazásban a szükségesség, az arányosság és a joggal való visszaélés tilalma semmibevételét is jelenti.

Balogh Csaba eddigi egyszemélyes döntései közül kiemelendő a a DK-s ügyvezető kirúgása a városi közhasznú társaság éléről, és szerződéskötése a hírhedt néhai Welsz Tamás volt üzletfelével, Lucsik Jánossal, az érdekkörébe tartozó cégen keresztül. Az utóbbi megállapodást nem támogatta a képviselő-testület és az illetékes helyi szakbizottság sem. Ezeken túlmenően is számos olyan beadvány van a Pest Megyei Kormányhivatal előtt, amelyekben a képviselők törvényességi felülvizsgálatért fordultak Balogh egyszemélyes döntései miatt, mert azok nem függtek össze a veszélyhelyzet elhárításával. Többek között költségvetést is módosított így, önkormányzati cégvezetőket távolított el és nevezett ki. Rendőrségi feljelentések és ügyészségi beadványok is színesítik a sort.

Balogh Csaba egyébként ma – várhatóan – nemcsak az eddigi alpolgármesteri leváltását hagyja jóvá, hanem egyben kinevezi a testületen belüli őt támogató három képviselő egyikét, Andrejka Zombor képviselőt alpolgármesternek. Baloghnak a rendkívüli helyzetben sincs joga arra, hogy a leváltott alpolgármestereit kirúgja a testületből is, mivel választott képviselőt nem mozdíthat el. A gödi önkormányzati ellenzék, akikhez a Fidesz képviselői is csatlakoztak, két hét múlva, amikor várhatóan a testület visszakapja a jogait, azonnal indítványozni fogja Balogh Csaba lemondatását, mivel „alkalmatlansága veszélyezteti a város működését”. A hírek szerint azonban Baloghnak esze ágában sincs lemondani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.