A haszon felülírja az erkölcsi aggályt

Az MSZP-s Horváth Csaba vezette zuglói képviselő-testület ma dönt arról, hogy négyéves szerződést köt-e a parkolási csalásai miatt hírhedtté vált céggel. Horváth közlése szerint a közbeszerzési eljárás már áprilisban lezárult, csak a döntést napolták el —azaz a kétes ügylet még Karácsony Gergely polgármestersége idején vette kezdetét.

Bákonyi Ádám
2019. 11. 07. 8:12
null
Az üzemben lévők mellett 76 új parkolóórát telepítenek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuglóban tavaly novemberben döntöttek közbeszerzés elindításáról új parkolási övezetekbe tervezett parkolóautomaták ügyében – hangoztatta Horváth Csaba, a kerület frissen megválasztott MSZP-s polgármestere.

A 444.hu nemrég ugyanis arról írt, hogy Horváth javaslatára Zugló nyélbe üthet egy négy évre szóló parkolási üzletet Kupper András cégével, a C-Ware Kft.-vel. Kuppert azonban pont egy zuglói ügy kapcsán nyolcvanezer rendbeli csalás miatt ítélte el a bíróság, de övé volt a hírhedt Centrum parkolási birodalom, amelynek 23 cégvezetője jelenleg is a vádlottak padján ül csalás vádjával.

Az üzemben lévők mellett 76 új parkolóórát telepítenek
Fotó: Mirkó István

Az előterjesztés 76 darab új parkolóóráról, azok telepítéséről és karbantartásáról szól. Az automaták darabja több mint kétmillió forintba kerül, amiket Kupper cége szállít, telepít és helyez üzembe, majd darabját havi 40 ezer forintért négy éven át karbantartja.

A közbeszerzésen nem mellesleg csak a C-Ware indulhatott. Minderről Horváth Csaba most közölte, hogy idén márciusban a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a meghívásos közbeszerzés ajánlattevőjét, és jóváhagyta az eljárást, ám áprilisban a képviselő-testület elnapolta a döntést.

Elmondása szerint mivel júniusban a cég bejelentette, hogy december 31-ig tartja az árat, a zuglói képviselő-testület ma tűzi napirendre a döntést. Horváth hangsúlyozta: ezek a parkolóautomaták a legkorszerűbbek közé tartoznak, és egyedülálló módon egyből jelzik a diszpécserközpontnak, ha pénzt dobnak be.

A polgármester elismerte, hogy a francia gyártmányú parkolóautomatákat kizárólagosan forgalmazó magyar cég kisebbségi tulajdonosával szemben „erkölcsi aggály” merült fel, amely „dilemmát” okoz. Mégis azt hangsúlyozta: az önkormányzatnak „kőkemény” gazdasági és ügyfélérdeke van, és nekik azt kell figyelembe venniük, hogy a zuglói polgárok a lehető legolcsóbban a lehető legkiválóbbat kapják.

– Ha új közbeszerzést írnának ki, amelynek végén már magasabb árat kellene fizetni minden egyes parkolóautomatáért, akkor ki viselné ennek a következményeit? – vetette fel Horvát Csaba, akinek szavai alapján a kétes ügylet Zugló előző polgármestere, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely idején vette kezdetét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.