A hazai oltási program segített letörni a járvány harmadik hullámát

Mind az új fertőzések száma, mind a pozitív tesztek aránya, mind a vírus reprodukciós rátája egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarország túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámának a csúcspontján. Az elmúlt hetekben minden járványügyi adatunk kedvezően alakul, sőt a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma is jelentősen csökkent. A harmadik hullám leküzdésében nagy szerepet játszott a magyar oltási program világszinten is kimagasló sikere. Hazánk az unióban a második helyen áll az első oltást kapottak arányában, de április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya – írja cikkében az Origó.hu.

Forrás: origo.hu2021. 04. 21. 14:31
NAGY Andrs
(A képen Nagy András fõorvos Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát készül beadni egy paciensnek a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján Kecskeméten 2021. március 27-én) Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. – A koronavírus-járvány harmadik hullámának a tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg – tette hozzá. Az országos tiszti főorvos kijelentését egyértelműen alátámasztják az alábbi táblázatok is. Az első táblázatban hétnapos mozgóátlag alapján számolják az új esetszámot egymillió főre vetítve.

Jól látszik, hogy a harmadik hullám csúcspontja március 26-án volt Magyarországon. Azóta folyamatosan csökken az új esetek száma. Egy hónap alatt nagyjából a harmadára esett az új esetek száma. A harmadik hullám csúcsához képest hetven százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma.

Fotó: Origó.hu

A kedden jelentett új fertőzöttszám (egymillió főre vetítve 168 fő) két hónapos minimum, és alacsonyabb az uniós napi átlagnál (197 fő). Jelenleg továbbra is Ciprus, Svédország, Horvátország és Franciaország regisztrálja a legtöbb fertőzöttet naponta az EU-ban, bár ez utóbbinál gyakran előfordul, hogy napokon keresztül nem közöl adatot.

Egy alatt a reprodukciós ráta

A járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy egy ember hány embernek adja át a betegséget (reprodukciós ráta). Amíg ez az érték egy fölött van, addig növekszik az új esetek száma, míg egy alatti értéknél már csökken.

A járvány reprodukciós rátája tehát március vége óta egy alatt van.

A koronavírus-járvány visszaszorulását jól mutatja az is, hogy az elvégzett tesztek hány százaléka pozitív. Míg a járvány csúcspontján ez az érték 26 százalék felett volt, addig mostanra ez 15 százalékra zuhant.

A fent bemutatott három fontos járványügyi adat egyértelműen mutatja, hogy a harmadik hullám csúcspontján túl vagyunk, sőt egy lefelé tartó szakaszban vagyunk.

Mindezek alapján azt is ki lehet jelenteni, hogy a jövőben folytatódni fog az esetszámok csökkenése is.

Világsiker a magyar oltási program

A javuló járványügyi adatokban kulcsszerepet játszik, hogy az EU-ban Máltát leszámítva Magyarországon halad a leggyorsabban az oltási program. Mindez nagyrészt annak köszönhető, hogy a kormány keleti vakcinákat is beszerzett. A legfrissebb adatok szerint, míg Magyarországon 34,34 százalék megkapta az első oltását, addig az EU átlaga csak 18,73 százalék. Mindemellett április első felében világszinten is Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább egy dózisát megkapók aránya.

Ha azt nézzük, hogy hányan kapták meg a második oltást is, akkor Magyarországon 14,5 százalékot kapunk, míg az EU átlaga csak 6,94 százalék.

A magyar oltási program sikere világszinten is kiemelkedő, ha az OECD-országokat (a világ legfejlettebb gazdaságai) nézzük, akkor hazánkat csak Izrael, Chile, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok előzi meg.

Jelentősen csökkent a kórházban lévők száma

Az oltási programnak, valamint a védelmi intézkedések betartásának köszönhetően a kórházban ápoltak száma is jelentősen csökkent az elmúlt hetekben. A harmadik hullám csúcspontján

12 553 ember volt kórházban és 1527 ember lélegeztetőgépen. Mostanra a kórházban lévők száma 8097-re, míg a lélegeztetőgépen lévők száma 925-re csökkent.

Ezek a változások március utolsó napjai óta játszódtak le. Ha a mostani tendenciák maradnak, akkor a következő hetekben tovább csökkenhet a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma.

Megyei szinten is csökken a fertőzések száma

A koronavírus-járvány itthoni visszaszorulását jól mutatja az is, hogy a heti adatokban egyértelmű csökkenés látható, az új fertőzöttek száma 21 százalékkal csökkent az elmúlt héten a korábbi héthez képest.

A múlt héten a betegek 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát Pest megyében regisztrálták. A legkevesebb fertőzött Tolna megyében volt (két százalék).

A legnagyobb csökkenés Somogy megyében (negyven százalék), valamint Tolna és Győr-Sopron-Moson megyében volt (34-34 százalék).

A következő időszak tendenciája persze attól is függ, hogy az emberek túlnyomó többsége továbbra is betartja-e a védelmi szabályokat, valamint hogy minél többen regisztrálnak az oltásra, mivel csak így tudhatjuk magunk mögött a járványt.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.