A háziorvosok bére is növekedni fog

Gulyás Gergely szerint hamarosan a rájuk vonatkozó javaslat is a parlament elé kerül.

Magyar Nemzet
2020. 10. 06. 13:47
GULYÁS Gergely; ESTERHÁZY János
Budapest, 2020. március 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a mártír sorsú felvidéki politikus, Esterházy János emlékére rendezett emlékünnepségen a Parlamentben 2020. március 8-án. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság Esterházy-díjjal tüntette ki Bíró László katolikus tábori püspököt és Frantisek Lízna cseh jezsuita szerzetest. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korózs Lajos, az MSZP politikusa, aki tavasszal egy álmentős kamuvideóval terjesztett rémhíreket, elmondta: pártja minden fizetésemelésről szóló törvényjavaslatot támogatni fog. Azonban szerinte két törvénynek kellene a T. Ház előtt lennie, a béremelésről szólóról és a költségvetési törvénynek, amelyet módosítani kell a fizetésemelés miatt. Ennek az emelésnek a fedezete ugyanis nem szerepelt az eredeti költségvetésben. Korózs helytelenítette, hogy ilyen gyorsan fogadták el a törvényt, mivel tegnap háromórányi véleményezési időt kaptak a szakmai szervezetek. Megjegyezte: szerinte a törvény nem terjed ki az egyetemi kórházakban dolgozó rezidensekre. Azt is problémásnak nevezte, hogy a bértáblától plusz-mínusz húsz százalékig el lehet térni, amelynek megállapítása a munkáltató diszkrecionális jogköre. Kifogásolta azt is, hogy az egészségügyi dolgozók, mentők, ápolók kimaradtak ebből az emelésből, s az ő bérük a már benyújtott módon fog növekedni.

Varga Zoltán (DK) köszönetet mondott az orvosoknak, a szociális és egészségügyi intézményben dolgozóknak a járvány elleni védekezésben nyújtott munkájukért. – Az egészségügy strukturális átalakítására szükség van. De a kormány úgy viselkedik most is, mint egy rossz hamiskártyás. Pókerarccal azt hirdeti, hogy az ő kezében van az adu ász. Át akarja rázni nemcsak az egészségügyben dolgozókat, az egész magyar társadalmat is – mondta. Szerinte a kormány javaslata csak a bértábla kapcsán egyezik a Magyar Orvosi Kamara javaslatával, valamint ő is kifogásolta, hogy rövid véleményezési határidőt kaptak a szakmai szervezetek. A képviselő ismertette pártja álláspontját, amely szerint az egészségügyben dolgozóknak, a szociális szférában dolgozóknak azonnal duplázni kell a bérét. Varga szerint közel állunk ahhoz, hogy összeomoljon az egészségügy, ami maga alá temeti a NER illiberális rendszerét. – Ez a javaslatcsomag olyan, mint a Titanic, amelyből kilopták a motort, nekiment a jéghegynek és másodpercekre van a hullámsírtól, ám elrendelték a kifestését – zárta felszólalását a képviselő..

Keresztes László Lóránt (LMP) szintén megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. A képviselő szerint ezt a béremelést 2010-ben kellett volna végrehajtani. – Tűzoltás jelleggel jött be ez a javaslat. A költségvetés módosításának mostani elmaradása azt mutatja, hogy ez a döntés egy pánikreakció volt – összegzett Keresztes, aki szerint a javaslatot meg fogja szavazni az LMP-frakció. A szintén LMP-s Hohn Krisztina is arról beszélt, hogy „nem jó, hogy ilyen lényeges jogszabályt lóhalálában kell tárgyalni”. A törvény kapcsán kifogásolta, hogy egészségügyi szolgálati jogviszonyt vezet be, amely összeférhetetlen lesz a magánegészségügyi praxissal. A dolgozók átvezénylésével kapcsolatban is azt emelte ki, hogy sokan aggódnak emiatt, hiszen távol kerülhetnek a családjuktól és erről a munkavállalót csak tíz nappal hamarabb kell értesíteni. Hohn szerint a diplomás ápolók és az egészségügyi dolgozók a vesztesei ennek a törvénynek, emellett a háziorvosokat és a házi gyermekorvosokat is említette, mint akik kimaradnak a béremelésből.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált a kritikákra, hogy a törvényi részletszabályokat a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetve dolgozzák majd ki és kormányrendeletben rögzítik. A tárcavezető hangsúlyozta: a háziorvosokra vonatkozó szabályozásokat is el fog a kormány fogadni és a jelenleginél kedvezőbb béreket fog tartalmazni a javaslat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.