A háziorvosok gyakorlatias képzése erősíti az ellátást

Szilágyi Anna
2019. 02. 22. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az orvosok gyakorlatorientáltabb képzése és továbbképzése lehet az egyik kulcseleme az egészségügyi ellátás megerősítésének – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője egy tegnapi szakmai ­konferencián. Takács Péter elmondta: a cél az, hogy háziorvosok is képesek legyenek elvégezni azokat az ellátásokat, amelyeket korábban csak szakorvosok végeztek, így jelentősen rövidülhet a betegút, és terhet vesznek le a kórházi ellátásról is.

Az Emmi főosztályvezetője hangsúlyozta: a nemzeti népegészségügyi szakpolitikai program kidolgozása már folyamatban van, most fogják a kormány elé terjeszteni. Ez a program tizennégy szakterületet fed le, fókuszában pedig a prevenció áll, legyen szó a diabétesz, a dohányzás vagy akár a mozgásszegény életmód elleni küzdelemről.

– Ezzel párhuzamosan az öt nemzeti egészségprogram – onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok – 2019–2022-ig tartó részletes tervei hamarosan elkészülnek a forrásigénnyel együtt, ezt is hamarosan benyújtják a kormánynak – tért ki rá Takács Péter.

Az osztályvezető beszélt arról is, hogy a sürgősségi ellátás fejlesztését a triázsrendszer, a diszpécserszolgálat, illetve az akut alapellátó egység bevezetésével már elkezdték, ez folytatódni fog. – Ezzel együtt az eddigi fejlesztéseket is értékelni fogják a kórházak által küldött adatok és a NEAK értékelései alapján – tette hozzá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.