A héten pótolják a hétvégén elmaradt oltásokat

A operatív törzs keddi tájékoztatóján Müller Cecília, országos tiszti főorvos elmondta: csütörtöktől vasárnapig oltják azokat a hatvan év alatti krónikus betegeket, akiknek a hétvégén elmaradt az oltásuk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ üzenetben értesíti őket, és a kijelölt oltópontokon felvehetik az oltást. Továbbá megkezdődik a rendvédelmi dolgozók oltása is.

2021. 03. 09. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Müller Cecília, országos tiszti főorvos a operatív törzs keddi tájékoztatóján részletezte a napi járványadatokat: 6 494 az új fertőzöttek száma. Elhunyt 158 többségében idős, krónikus beteg és 8270 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen.

– Egyre emelkedő járványügyi adatokkal kell számolni. Ilyen mértékű a növekedés még eddig nem volt tapasztalható.

Ezért kérem, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkezők saját gépkocsival érkezzenek a szűrő buszokhoz. Aki komoly tünetekkel rendelkezik, otthon kell, hogy maradjon – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. A tiszti főorvos hozzátette: rendkívül fertőzőképes az új mutáns, ha orvoshoz igyekszünk, tartsuk be a higiéniás szabályokat. Müller felhívta azokra az adatokra is a figyelmet, hogy megugrott a kórházban ápolt betegek száma is. Ugyanaz a helyzet a lélegeztető gépen lévők számaival is. A harmadik hullámban gyorsan emelkednek a járványügyi számok. Ami az jelenti, hogy a járvány komoly terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre.

– Az elkövetkező napokban javulást nem várhatunk. A higiéniás szabályok betartása mellett a legfontosabb az oltakozás. Az immunitás kialakulásához két-három hét szükséges, az első oltás is védelmet nyújt, ha valaki meg is fertőződik, nem fog kórházba kerülni – mondta Müller Cecília, de felhívta a figyelmet arra, hogy

a védettség kialakulásáig az oltottak még ugyanolyan veszélyben vannak, mintha nem lennének oltva. – A szervezetnek ki kell termelnie az ellenanyagokat, amelyek megvédenek bennünket – húzta alá a tiszti főorvos.

Folyamatosan zajlik az oltás, 1 047 045 fő a beoltottak száma, ebből 314 485 fő már a második oltását is megkapta. A következő napok háziorvosi oltásaihoz már kiszállították az AstraZenecát, ma pedig Szputnyik V- és Pfizer-vakcina érkezik a kórházi oltópontokra. A múlt hétvégén elhalasztott hatvan év alatti krónikus betegek AstraZeneca-vakcinával való oltása a hét második felében lesz megtartva a kórházi oltópontokon.

– Csütörtöktől vasárnapig zajlik az oltás, az érintett krónikus betegeket SMS-ben értesítjük – mondta Müller Cecília, és hozzátette:

a háziorvosok biztos nem tartanak vissza oltóanyagot, a vakcinák korlátozott számban állnak rendelkezésre, az orvos a megítélése szerint a legesendőbbnek adja a vakcinát.

Kiss Róbert, rendőrezredes elmondta: a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A napokban megnövekedett a figyelmeztetések száma, ugyanis hétfőtől minden közterületen kötelező a maszk viselése. A határvédelemben is változás történt: Ausztria kiemelten fertőzött régiónak jelölte meg Magyarországot, beutazáskor csak igazolt tranzit forgalom engedélyezett, illetve 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet belépni az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.