A hiányszakmák csökkentése érdekében hatévesre növelik az állatorvos-képzést

A jelenlegi 11-ről 12 félévesre tervezik bővíteni a képzést az Állatorvostudományi Egyetemen, a rendszer átalakításával egyebek között az ágazaton belüli hiányszakmákat szeretnék csökkenteni – mondta Sótonyi Péter, a felsőoktatási intézmény rektora a Világgazdaság keddi számában megjelent interjúban.

Forrás: MTI2019. 11. 12. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy a plusz félév lehetőséget adna a hallgatóknak a napi kompetenciák hatékonyabb elsajátítására és az állatfajonkénti specializációra.

Megjegyezte viszont, hogy a hiányszakmák – köztük a hatósági állatorvosi tevékenység – újbóli divatba hozásához kormányzati döntésekre is szükség van. Szintén szükségesnek tartják, hogy az állatorvosok számára is legyen elérhető életpályamodell.

Beszélt a rektor arról is, hogy az Európa négy legjobbja közé sorolt budapesti egyetemre ötszörös a túljelentkezés, és itt tanul a legtöbb idegen nyelvű hallgató. Jelenleg 663 magyar és 52 országból 1178 külföldi hallgatójuk van. Az utóbbiaknak ráadásul jelentős árbevétel is köszönhető, mert fejenként évente 12 ezer eurót fizetnek a képzésért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.