A hidegfront előtt rekordot döntött a határsértések száma

A német hatóságok szerint hamis német, menekültügyi tartózkodási engedélyekkel is trükköznek már az embercsempész bandák.

Végh Attila
2021. 02. 08. 12:53
Paks elfogás
Az autópáylan fogták el a rendőrök a szír migránsokat szállító embercsempészt Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnügyi felderítés információi szerint a következő hét közelgő szibériai hidegfrontjának hírére nőtt meg az illegális határsértésekkel kapcsolatos bűncselekmények száma. Az elmúlt héten 2386 esetben kellett intézkedniük a Készenléti Rendőrség határvadászainak és a határ menti megyék rendőreinek illegális bevándorlók által elkövetett jogsértések ügyében. Ez az utóbbi két év második legmagasabb statisztikai értéke, csak 2020 karácsonya előtt volt több migráns – pontosan 2826 – a határainkon. A rendőrök és a honvédek 775 esetben akadályozták meg a határsértés az Ideiglenes Biztonsági Határzár kerítései közvetlen közelében. 1529 migránsnak sikerült átjutnia a műszaki határzáron illetve a román, ukrán és a horvát határ kerítéssel nem védett szakaszain, embercsempészés miatt pedig 82 esetben indult büntetőeljárás 2021. február 1-je és 8-a között.

Illegális migrációs adatok 2021., ötödik hét
Fotó: Police.hu

Nyolc honfitársát zsúfolta be négy utas helyére egy személyautóba egy Németországban kiadott menekültjogi státussal rendelkező szír férfi, akit Paks környékén, az M6-os autópályán fogtak el a rendőrök. A migránsok a baranyai magyar–horvát határ zöld szakaszán juthattak be az országba, tiltott határátlépéssel. Az utóbbi időkben egyre több szervezett embercsempész banda irányította erre a területre a migráns csoportokat, ezért a rendőrség megerősítette a szolgálatot a Dunántúl déli, Horvátországgal határos megyéiben. A bűnügyi felderítés információi szerint a szír állampolgárságú bűnözői csoportok csak szír bevándorlók csempészetében vesznek részt, maguk a szállítók is már az Európai Unió területén jogos tartózkodási engedéllyel rendelkező szír polgárok. A német hatóságok szerint megnőtt a tartózkodási, menekültügyi engedélyek hamisításának száma is, ezekkel ugyan az illegális bevándorlók semmilyen kedvezményt nem tudnak igénybe venni, de egy rendőri ellenőrzésnél hihetőnek tűnhet a jó minőségű másolat.

Az autópályán fogták el a rendőrök a szír migránsokat szállító embercsempészt
Fotó: Police.hu

Szintén a magyar–horvát határt lépte át illegálisan az a migráns csoport, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály pécsi osztályának információja alapján a Fejér megyei rendőrök február 6-án este fogtak el. A grúz rendszámú autó a rendőrök elől az autóútról egy szántásra hajtott, ahol elakadt, a sofőrje kiugrott, elmenekült, őt még keresik a járőrök. A kocsiban hat férfi és három gyermek utazott, akik magukat iraki állampolgároknak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért meghallgatásukat követően a rendőrök visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az iraki migránsok szállító autó elakadt a sárban, az embercsempész sofőr elmenekült
Fotó: Police.hu

Magyar, szerb és észt sofőrök húsz-húsz illegális migránst próbáltak meg Ausztriába csempészni kisteherautójukkal, mind a három szállítmányt feltartóztatták a rendőrök. Szír, palesztin és libanoni bevándorlók lapultak a járművek zárt rakterében, mindhárom autó magyar rendszámú volt, a sofőrök saját nevükön bérelték az áruszállítókat. Nagy valószínűséggel egy embercsempész szervezet megbízásából vállalkoztak a fuvarra, vállalva a nagy pénz-nagy kockázat elvét. Sikeres fuvar esetén migránsokként akár kétszáz euró lehetett volna a hasznuk, így viszont legjobb esetben is legalább két évnyi börtön lesz a jutalom az embercsempészetért.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.