A járvány alatt különösen fontos a HIV-terápia betartása

Két dolgot javasolnak az infektológus szakemberek a koronavírus-járvány kapcsán a HIV-fertőzéssel élők számára: kövessék pontosan a terápiás útmutatást, illetve – ha még nem tették – késlekedés nélkül jelentkezzenek kezelésre a jelenleg is nyitva tartó centrumokban. Az AIDS-betegségben elhunytak májusi világnapja alkalmából a szakemberek ismét rámutattak a rendszeres HIV-szűrés fontosságára.

Szilágyi Anna
2020. 05. 15. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HIV-fertőzöttek között azok, akik rendszeresen szedik a gyógyszereiket, nem kapják el nagyobb eséllyel a koronavírust – mondta el Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa egy online sajtótájékoztatón az AIDS-ben elhunytak világnapja alkalmából. Hozzátette, ez nem vonatkozik azokra, akik a HIV végső stádiumainak valamelyikében vannak, illetve akik nem szedik a gyógyszereiket, ám Magyarországon kevesen vannak ilyenek. Hazánkban körülbelül 2200 HIV-fertőzött van, aki gyógyszeres terápiát kap, ám több ezren nem tudnak róla, hogy fertőzöttek.

Ingyenes HIV-szűrés elérhető Budapesten és az ország több pontján és akár 15-20 perc alatt lehet eredményt kapni – hangsúlyozta Szlávik János. –Bízunk benne, hogy a koronavírus eltűnik, de a HIV még mindig itt lesz: fontos, hogy felkutassuk azt a néhány ezer embert, aki még nem tudja magáról, hogy fertőzött – tette hozzá. Mint mondta, évente két-háromszáz fertőzöttet szűrnek ki, közülük átlagosan ötvenen már az AIDS betegség végső stádiumában vannak. Évente 10-12-en halnak meg AIDS-ben, ez hosszú idő óta jellemző adat. A legkorszerűbb gyógyszerek érhetők már el Magyarországon, így hatékony a kezelés – hívta fel a figyelmet az infektológus.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint 2018-ban összesen 229, a tavalyi év első kilenc hónapjában pedig 169 új HIV-fertőzöttet regisztráltak hazánkban. Magyarországon tavalyelőtt 16 beteg halt meg AIDS-ben, és az is kiderül a statisztikákból, hogy 2019 első 9 hónapjában 12 áldozata volt a betegségnek.

Eddig egyetlen magyar HIV-fertőzött sem betegedett meg koronavírussal, legalábbis nem tud róla, ha tünetmentesen jelent meg a vírus – hangsúlyozta Szlávik. Hozzátette, ma már sokáig élnek a HIV-fertőzöttek, éppen a hatékony gyógyszerek miatt, így nekik is ugyanúgy vigyázni kell magukra és lehetőleg otthon kell maradni, hiszen veszélyeztetettek.

A HIV-vel élők számára az is megnyugtató lehet, hogy a jelenlegi nemzetközi tudományos konszenzus szerint a COVID-19 vírusfertőzés a HIV-pozitívaknál sem okoz súlyosabb tüneteket, amennyiben nincs más társbetegségük.

Amint a koronavírus elleni oltóanyag megjelenik, meg fogjuk tudni védeni a veszélyeztetetteket – húzta alá Szlávik János. Azonban – mint mondta – a HIV-re nem várható oltás, továbbra is az egyetlen lehetőség a szűrés és a gyógyszeres kezelés.

Évente a HIV-fertőzöttekre szánt összeg több milliárd forint, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) biztosít, tehát a betegeknek csak a háromszáz forintos dobozdíjat kell fizetni. Az egyik AIDS elleni gyógyszer egyébként koronavírusra is alkalmazható a súlyos állapotú betegeknél és úgy tűnik, van valamilyen szintű hatékonysága, de ez még nem igazolt – ismertette a szakértő.

Újságírói kérdésre válaszolva Szlávik János azt mondta, hazánkban is folyik arra kísérlet, hogy egészségügyi dolgozókat újra oltanak BCG-vel, bízunk abban, hogy ennek hatására kevesebben fertőződnek meg a koronavírussal.

Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is vannak HIV-centrumok, ahol ugyanolyan korszerű gyógyszereket érhetnek el a betegek – mondta.

Jelenleg száz védőoltást fejlesztenek a világon a koronavírus ellen, ami hatalmas szám – mondta az infektológus, hozzátéve: legalább hat-hét oltóanyag már a humán tesztelés fázisában van, vagyis egészséges embereken figyelik, hogy lehet-e mellékhatása.

Ősszel így már jó eséllyel elérhető lesz a vakcina – emlékeztetett Szlávik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.