A Jobbik miatt fenyegeti kizárás az LMP-t

Az európai zöldek képviselőcsoportjának társelnöke kijelentette: egyetlen zöld párt szövetségét sem fogják elfogadni a szélsőjobboldallal.

Magyar Nemzet
2019. 02. 13. 9:10
null
A rendőrség dolga lesz felderíteni az ügyet, amelybe az LMP belekeveredett Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárja soraiból az LMP-t az Európai Zöld Párt európai parlamenti frakciója, amennyiben a párt együttműködik a Jobbikkal – nyilatkozta kedden az Azonnali.hu nevű portálnak Philippe Lamberts, az európai zöldek képviselőcsoportjának társelnöke az Európai Parlament strasbourgi épületében. A hírportálnak a politikus kijelentette: egyetlen zöld párt szövetségét sem fogják elfogadni a szélsőjobboldallal.

Mint arról korábban beszámoltunk: a májusi EP-választás kapcsán többször felmerült, működjön együtt az ellenzék, akár úgy, hogy a Fidesszel szemben csak egy ellenzéki lista lesz, akár úgy, hogy az LMP és a Jobbik egy listán, az MSZP–DK egy másikon szerepel, de az is felmerült, hogy az LMP és a Jobbik más módon működik együtt.

A magyar zöldalakulat és a Jobbik közeledésének leglátványosabb jele volt, hogy február 2-án az LMP társelnöke is ott volt a párt kongresszusán. Az MTI akkor erről azt írta, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és frakcióvezetője a párt szombati évadnyitó rendezvényén külön köszöntötte Keresztes László Lórántot, az LMP társelnökét, arra szólítva fel, hogy „merjünk egyetérteni abban, hogy nem kell mindig mindenben egyetérteni”.

Keresztes László Lóránt egyébként tavaly augusztusban interjút adott az Indexnek, amely Óriási lehetőséget látok az LMP–Jobbik-együttműködésben címmel jelent meg, s amelyben a társelnök arról beszélt, hogy a Jobbik, az LMP és a Momentum azok a XXI. századi pártok, amelyek meg akarják haladni a NER-t, és képesek választ adni a mai kihívásokra. Keresztes ezek után kijelentette: „Az LMP és a Jobbik között nagyobb az átfedés, hiszen mindkét párt globalizációkritikus, és az európai integráció lehetőségeit, az EU működési problémáit is hason­lóan ítéljük meg.”

Az európai zöldek frakciójának társelnöke viszont azt mondta: egy Jobbik–LMP-együttműködés kizárást von maga után.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.