A kampány hajrájába értek a pártok

Orbán Viktor hétpontos, bevándorlásellenes programjával az EP-választás előtti utolsó napokban is nagyszabású, módszeres kampányt folytat a Fidesz a szavazók megnyeréséért. Gyurcsány Ferencék az Európai Egyesült Államokkal és az adócsalással vádolt Czeglédy Csabával, míg az MSZP a Szociális Európa programjával próbálja ugyanezt. A Jobbik korábbi céljainak ellenkezőjével, a Mi Hazánk a trianoni békediktátum felülvizsgálatával, az LMP a klímavédelemmel, míg a Momentum puszta kormányellenességgel korteskedik.

Bákonyi Ádám-Baranyai Gábor-Gabay Dorka
2019. 05. 23. 6:38
null
Az ellenzék számos helyen közös hirdetőfelületeken tette közzé plakátjait Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti (EP-) választás kampányában, április 6-tól a Fidesz több mint húszezer aktivistája települt ki standokkal közterületekre, hogy az emberek támogatását kérjék Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök bevándorlásellenes programjához, s másfél hónap alatt több mint másfél millió aláírást gyűjtöttek össze.

A Fidesz–KDNP hétpontos választási programját a Bálnában Parlamenti szalon néven tartott kampánynyitó gyűlésen április 5-én mutatta be Orbán Viktor. Eszerint a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak, egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére, senkit ne engedjenek be Európába érvényes dokumentumok nélkül, szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot, Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítsék meg a határvédelem költségeit, Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát, és bevándorlást ellenző vezetők álljanak az uniós intézmények élén.

A Fidesz–KDNP EP-képviselőjelöltjei, valamint a párt vezető politikusai május 5-e és 18-a között indultak országjárásra, hogy elmondják: „Olyan képviselőkre van szükség Brüsszelben, akik képesek kiállni a magyar érdekekért, és fellépnek mind a baloldali, mind a jobboldali szélsőségesek ellen.” A kampányhajrában, a héten a kormánypártok aktivistái és politikusai a személyes és telefonos találkozásokra, kapcsolatfelvételre helyezik a hangsúlyt.

Az Európai Egyesült Államok gondolatával kampányol a Demokratikus Koalíció (DK). Gyurcsány Ferencék szerint ebben a közösségben mindenki jólétben él, és nincsenek másodrendű állampolgárok, ráadásul „Orbán Viktortól is meg tud védeni”. A párt emellett európai minimálnyugdíjat, európai minimálbért, európai családi pótlékot és a mindenkinek járó európai minimumellátást ígér.

A DK mind­emellett eddig soha nem látott húzással vág neki a választásnak azzal, hogy listáját a párt elnökének felesége vezeti. Ez azért is érdekes, mert a Gyurcsányné által vezetett Altus Portfóliónál mintegy négyszázmilliós jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt folytat eljárást a BRFK, így adott esetben jól jöhet neki a brüsszeli mandátum biztosította mentelmi jog. Hasonló vonatkozása lehet Gyurcsányék másik rendhagyó húzásának, miszerint listájuk utolsó helyére feltették a több mint hatmilliárdos költségvetési csalással és bűnszervezet vezetésével vádolt Czeglédy Csabát is.

Az ellenzék számos helyen közös hirdetőfelületeken tette közzé plakátjait
Fotó: Bach Máté

„Szociális Európa” szlogennel az MSZP is európai minimálnyugdíjat, minimálbért és családi pótlékot ígér kampányában. A DK-val való hasonlóságnak a szocialisták szerint egyértelműen az az oka, hogy Gyurcsány Ferencék „követő üzemmódban” lopták el ötleteiket. A párt kampányában azt is hangsúlyozza, hogy a nemzetállamok Európáját képviselő „szélsőjobboldali” politikusok, szervezetek az unió szétverésében érdekeltek.

Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy a magyar ellenzéki választók akaratának megfelelően egyedül ők állítottak közös listát a – kimutathatatlan támogatottságú – Párbeszéddel. Az MSZP EP-kampányát eddig számos kommunikációs botrány árnyékolta be, aminek legdurvább epizódja az volt, amikor április végén Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a Fidesz szimpatizánsait.

A Jobbik 2009-ben még határozott euroszkeptikus fellépése mellett olyan elemek ellen emelt szót, mint a pénz- és profitközpontú globális világuralmi rend, de szorgalmazták a cigánybűnözés, a neoliberális gazdaságpolitika felszámolását is, illetve az orosz piacok visszaszerzését.

A januárban megjelent EP-programjuk három fő eleme az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, a határon túliak területi autonómiája, valamint a bevándorlás kérdése. Kommunikációjában a párt az elmúlt időszakban többször is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni hazánkat az unióból, de visszahozták a béruniós ötletüket is, amivel korábban már felsültek egyszer.

Az alig tíz hónapja létező Mi Hazánk Mozgalom számos olyan programelemmel rukkolt elő, amelyek korábban a Jobbiknál tűntek fel. Ilyen a cigánybűnözés vagy az euroszkepticizmus. A párt olyan radikális javaslatokkal állt elő, mint a szegregáció az oktatásban vagy a szibériai bérrabtartás. A Mi Hazánk előszeretettel hangsúlyozza, hogy EP-listavezetőjük, Toroczkai László javasolta elsőként a határkerítés megépítését, de a párt a tria­noni békediktátumot is felülvizsgáltatná, ha képviselőt küldhetnének az Európai Parlamentbe.

A Momentum még a múlt év végén indított kormányellenes plakátkampányt Guy Verhofstadttal, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége pártcsalád frakcióvezetőjével közösen. A párt februárban egy úgynevezett valóságkampánnyal is előállt, amelynek az volt az üzenete, hogy nem a migráció vagy Soros György jelenti a valódi veszélyt Magyarországra, hanem az orvos- és tanárhiány, valamint a tömeges elvándorlás.

Zöldpártként az LMP fő kampányelme a klímaváltozás, ami Vágó Gábor EP-listavezető szerint „ott van az apadó Dunában, az emelkedő zöldség- és gyümölcsárakban, ott van a poloskainvázióban”. Emellett hangsúlyt fektetnek az őshonos kisebbségek jogainak védelmére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.