A klímavédelemnek ára van

Negyedik alkalommal rendezte meg a globális klímasztrájkot a Fridays for Future csoport. Gyurcsány Ferenc és más baloldali politikusok igyekeztek ellopni a show-t, ám a fiatalok nem rájuk, hanem a környezettudatosságra intő szónokokra, költőkre, slammerekre és előadóművészekre voltak kíváncsiak.

2019. 11. 30. 7:14
null
Az élővilág pusztulására figyelmeztettek az Extinction Rebellion nevű szervezet aktivistái Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit akarunk? Klímavédelmet! Mikor akarjuk? Most! – visszhangzott a nagyjából kétezres tömeg skandálása, akiket fáradhatatlanul vezényelt egész délután az élen vonuló klímaamazon a tegnapi tüntetésen. Az úgynevezett IV. Globális klímasztrájkot ismét a Fridays for Future csoport rendezte, a résztvevők délután egy óráig a Batthyány téren gyülekeztek, ahonnan a Margit hídon át a Parlament elé, a Kossuth térre vonultak.

A gyülekező helyszínén felbukkant Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és néhány DK-s politikussal karöltve Gyurcsány Ferenc is. A volt miniszterelnök fáradhatatlanul parolázott a fiatalokkal, akik – korukból fakadóan – nem láthattak lovas rohamot vagy szagolhattak könnygázt Budapest utcáin 2006 környékén. Gyurcsányt láthatóan felélénkítette az érdeklődés, egymás után lőtték vele a szelfiket a fiatalok.

Az élővilág pusztulására figyelmeztettek az Extinction Rebellion nevű szervezet aktivistái
Fotó: Bach Máté

A tüntetők nagyjából ezren lehettek, amikor ráfordultak a Margit hídra, a Kossuth téren még körülbelül ugyanennyien várták őket. A tömegben megszólítottuk Tamást, akinek a demonstráció témájától a munkája sem idegen: egy környezettudatosságra tanító társasjátékot fejleszt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy a demonstráció jó hangulatú, és ő maga a mindennapjait is igyekszik környezettudatosan alakítani, a gyermekeit is erre neveli.

– Otthon nincs fürdés, csak zuhanyozás – mesélt a víztakarékosságról. Kiemelte, hogy régebben minden nap evett húst, ám manapság hetente csak két-három alkalommal. A családjával a saját kertjükben termesztenek cukkinit, édeskrumplit, szőlőt és más növényeket. Tamás és családja esetenként az élelmiszerbankból is vásárol a lejárathoz közeli termékeket, amivel szintén pénzt takarítanak meg, és kevesebb élelmiszert pocsékolnak el. Mint mondta, a legnehezebb, hogy lemondjanak az autóról. Tudja, hogy környezettudatosabb mindenhova tömegközlekedéssel járni, ám ez családos emberként sokkal nehezebb.

Több interjúalanyunk is hangsúlyozta, hogy a korábbi klímatüntetésekhez képest újdonság és pozitívum volt, hogy black friday-ellenes szólamok is elhangzottak, mivel a – sokszor hamis – leárazásokról elhíresült napok a pazarló fogyasztás szinonimájává váltak.

A Kossuth téren a szónokok a klímavédelem és az ezzel kapcsolatos egyéni és kollektív cselekvés fontosságára hívták fel a figyelmet, valamint azt kérték a kormánytól és a politikusoktól, hogy döntéseik során fokozottabban figyeljenek a környezetvédelmi szempontokra. A magyar és angol nyelvű beszédek mellett a színpadon slamet és verset is előadtak a fellépők. Az utolsó szereplő Molnár „noÁr” Áron volt, aki azt kérte a szülőktől és a gyermekektől, hogy a klímatudatosság nevében idén karácsonykor ne tárgyi ajándékot adjanak egymásnak, hanem élményeket. A javaslat mérsékelt sikert aratott, de hiába, a klímavédelemnek ára van. NoÁr Levegőt című száma után a rendezvény véget ért, a résztvevők lassanként elhagyták a teret.

ELKÖTELEZETT A KORMÁNY

Magyarországnak fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem – hangsúlyozta tegnapi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A tárca jelezte: hazánknak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. A 2030-as uniós célkitűzéshez képest a kormány többet is vállalt, a határidő leteltéig a magyar energiatermelés 90 százalékban kibocsátásmentes lesz. – A kibocsátás csökkentésében kiemelten jó eredményeket érünk el. Az ország üvegházhatású gázból 1990 óta harmadával kevesebbet bocsát ki, ezzel uniós összevetésben – Dániával holtversenyben – a kilencedik helyen állunk. Ezzel Magyarország jobban teljesít, mint az Európai Unió legtöbb országa. Egyebek mellett Ausztria, Ciprus, Írország, Málta, Portugália, Spanyolország nemhogy nem csökkentette, hanem még növelte is ezen gázok kibocsátását az elmúlt években – fejtette ki az ITM. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.