A Korányiban is vizsgálják a favipiravir hatóanyagú gyógyszert

A gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában influenza kezelésére már használták.

Forrás: MTI2020. 10. 03. 20:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet is részt vesz a hazai fejlesztésű favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában – közölte az intézmény megbízott főigazgatója szombaton a kórház MTI-hez eljuttatott videójában.

Bogos Krisztina hangsúlyozta: számos kérdésre vár választ a vizsgálat, többek közt arra, hogy mennyire hatásos a szer a koronavírus-fertőzötteknél, milyen biztonsággal adható és arra is, hogy a fertőzés mely szakaszában alkalmazzák a kezelést.

Takács Gábor, a Korányi kórház osztályvezető főgyógyszerésze a favipiravirt a legújabb ígéretes lehetőségnek nevezte a koronavírus kezelésében. Elmondta: a gyógyszer nem teljesen ismeretlen, ugyanis Japánban és Kínában más indikációban influenza kezelésére már használták. A legújabb adatok szerint azonban a koronavírus kezelésében is hatékony – emelte ki.

Takács Gábor szerint egy klinikai vizsgálat hónapokig tart, komoly módszertan szerint történik és biostatisztikai kiértékelés történik a végén. Mivel a vizsgálat nemrég kezdődött, még több hónap, mire elmondható az, hogy a favipiravir valóban hatékony. Mindenesetre az eredmények eddig más klinikai vizsgálatok és adatok alapján rendkívül biztatók – közölte.

– A kórházban a koronavírus-ellátás mellett a rehabilitációs tevékenységet is folytatják – mondta Varga János, a Korányi osztályvezető főorvosa. Azokat a betegeket, akiknél felmerül a tüdőtranszplantáció egy előrehaladott stádiumú krónikus tüdőbetegség miatt, be tudják vonni a rehabilitációs programba, ahol nemzetközileg is elismert szakemberek foglalkoznak velük.

Azok a betegek, akiknek szükségük van rá, objektív megítélést kaphatnak, ezt követően pedig bemutatják őket a tüdőtranszplantációs várólista-bizottságnak – mondta.

Kásler Miklós a járványügyi szabályok betartására figyelmeztet

A járványügyi szabályok betartására hívta fel a figyelmet szombati Facebook-bejegyzésében az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozza, hogy a járványügyi szabályok betartásával három célt is elérünk: megóvjuk magunkat és mások egészségét, működésben tarthatjuk az országot és kíméljük az egészségügyi ellátórendszert. Ezek a legfontosabb célok, hiszen az élet védelmét és az egzisztenciális biztonságot garantálják – tette hozzá. Vélekedése szerint ugyan a maszkviselés vagy éppen a lépten-nyomon történő kézfertőtlenítés sokak számára kényelmetlen lehet, ám ezek a kényelmetlenségek eltörpülnek a szabályok, óvintézkedések és korlátozások hatásossága és eredményessége mellett. Ugyanis a koronavírussal szemben most csak a körültekintés és a kellő óvatosság jelenthet védelmet – figyelmeztet. A tárcavezető közlése szerint a magyar egészségügy készen áll az előttünk álló időszak kihívásaira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.