10 pont a vírus megelőzésének érdekében

Magyarországon a kormány továbbra sem tud koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban megjelent a vírus: az európai gócpont továbbra is Észak-Olaszországban van.

Forrás: MTI2020. 02. 27. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására van szükség – emeli ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ a közleményében. Ezért kiemelten felhívják a magyar állampolgárok figyelmét a következőkre:

  • A legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre.
  • Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál, hogy tudjanak róla és el tudják érni, ha baj van.
  • Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ valamelyik zöldszámát: 06-80/277-455, illetve 06-80/277-456
  • Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.
  • Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van. (például a közösségi közlekedés használata után)
  • A szülők ne engedjék gyermeküket 2 hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt.
  • Azok a munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik.
  • Azok az egyetemisták is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban jártak.
  • Az is fontos, hogy másokra figyeljen mindenki. Ha bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár-, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámát.
  • Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal.
  • Ha mindezt betartjuk közösen, akkor már nagyon sokat tettünk a megelőzésért – írják a közleményben.

    Hangsúlyozták: a kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az operatív törzs folyamatosan működik.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.