A kormány nem enged a brüsszeli politikai zsarolásnak

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós pénzek kifizetését.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 14:18
Cseh Katalin_Donath Anna
Cseh Katalin és Donáth Anna az Európai Parlamentben Forrás: European Parliament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés már korábban megszabta azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén fogadhatja el hazánk a Next Generation Fund elnevezésű közös uniós hitelcsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására szolgál – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely a csütörtöki Kkormányinfón. A német elnökség és az Európai Parlament által kötött megállapodás, amely jogállamisági kritériumokhoz kötné az uniós források kifizetését és lényegében új jogállamisági eljárást vezetne be, a lisszaboni szerződés módosítása nélkül ellentétes a magyar Országgyűlés által szabott elvekkel, így annak érvényben maradása esetén nem szavazhatja meg a miniszterelnök az uniós költségvetést.

Gulyás Gergely leszögezte: elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan döntést ne lehessen hozni a jogállamisággal kapcsolatban, amit bíróságon ne lehetne megtámadni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett, hogy

valójában az a kérdés, a Magyarországot érintő kormányzati döntéseket Brüsszelben vagy Budapesten hozzák-e meg. Az uniós javaslat szerinte a fejlesztési forrásokkal való politikai zsarolásra adna lehetőséget a jövőben, ezért ilyen szabályozást nem tud elfogadni a kormány.

Hazánk alapvetően nem tartja jó megoldásnak a közös adósságvállalást, de a déli államokkal való szolidaritás jegyében hajlandó erre, hogy azok elkerüljék a beláthatatlan gazdasági következményeket – reagált egy másik felvetésre Gulyás Gergely, és hozzátette: Magyarországnak nincs szüksége a szóban forgó uniós alapra, mert, amennyiben szükséges, magunk is tudunk hitelt felvenni. Azt, hogy a jogállamiság nevében az Európai Unió alapvető szabályait rúgnák fel, nem tartjuk elfogadhatónak és nem támogathatjuk – mondta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.