Fürjes Balázs: A kormány nem gyámkodhat Budapest felett

Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 12:36
FRJES Balzs
Budapest, 2020. szeptember 10. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fõvárosi agglomeráció fejlesztéséért felelõs államtitkára nyitóelõadást tart Kormányzati politika a lakható Budapestért címmel a Portfolio Lakás Konferencia 2020 rendezvényen a New York Palace Budapest szállodában 2020. szeptember 10-én. A közlekedés, az otthonteremtés, valamint a minõségi zöld felületek létrehozása és gyarapítása, ezek lesznek a kulcsterületei a következõ években is a kormányzati Budapest fejlesztésnek a fõvárosiak érdeke és az emberek igényei alapján - mondta Fürjes Balázs. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindenkori kormánynak támogatnia kell Budapestet, de az is igaz, hogy nem gyámkodhat felette – mondta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A műsorban arról beszéltek, hogy a kormány sikeresnek értékelte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülését, Budapest vezetése viszont úgy látta, hogy a nagy ügyekben nem haladtak előre, vagyis ellentétesen értékelték a találkozót.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, Magyarországon két szereplőnek feladata Budapest építése: a mindenkori kormánynak és a mindenkori városvezetésnek, és nekik „kutya kötelességük” párbeszédet folytatni, valamint keresni az együttműködés lehetőségét.

„Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel. Az, hogy vannak vitáink, még nem ok arra, hogy ne álljunk szóba egymással”

– hangsúlyozta.

Hozzátette, a csütörtöki ülésen a kormánynak több, a fővárost támogató javaslata volt, ugyanakkor azt is világossá tették, hogy nem tudnak adóemelési, megszorító vagy Budapest eladósodottságát növelő javaslatokat támogatni. Kiemelte, hogy a Demszky-féle városvezetés egyszer már adósságcsapdába vitte Budapestet és a nemzeti kormánynak 375 milliárd forint adósságot kellett átvállalnia 2010 után – ez még egyszer nem fordulhat elő.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A támogató javaslatok között megemlítette, hogy tehermentesítenék Budapestet, és több fejlesztés költségét a kormány átvállalná; sőt garanciát is adnának arra, hogy ezeket a fejlesztéseket csak a főváros által jóváhagyott tervek alapján építenék meg. Fürjes Balázs szerint szóba került a Biodóm, a Gellért-hegyi sikló, a pesti rakpart teljes megújítása és a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítása.

Elmondta azt is, a főváros időt kért a javaslat megfontolására. Ugyanakkor az is a budapestiek érdeke lenne az államtitkár szerint, hogy a Nagykörúton, főleg most, a rossz idő beköszöntével, megszűnjön a biciklisáv, de ezt a javaslatot a főváros nem fogadta el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.