A kormány segített a Pikó által megszüntetett Zászlómúzeumon

Megmenekült a végleges bezárástól a józsefvárosi Zászlómúzeum. Pikó András balliberális polgármester megvonta a támogatást és lehúzatta a rolót az értékes gyűjteményt tartalmazó múzeum ajtaján, ám a kormány segítő kezet nyújtott, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum befogadta a tárlatot.

2021. 07. 02. 18:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A baloldal kultúra elleni merénylete részeként bezárta a Józsefvárosi Galériát, leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart és ellehetetlenítette a Zászlómúzeum működését – sorolta közösségi oldalán Sára Botond, Józsefváros előző polgármestere. A fideszes politikus szerint mérhetetlen a rombolás, amit műveltek.

„Főleg úgy, hogy azóta már többszörösen bebizonyosodott, amit az elejétől kezdve mondtunk: hazugság, hogy a forráshiány a bezárás oka, a baloldali városvezetés ugyanis milliárdokon ül. Miközben százmilliókat költenek a haverokra, a tanácsadókra, Soros-szervezetek támogatására, közvélemény-kutatásokra, részvételi irodának csúfolt kifizetőhelyre, nincs nyolcmillió a múzeumra.

Ez csak akarat kérdése, de úgy látszik, az nincs. A baloldalnak egyszerűen nem fontos a józsefvárosi kultúra” – nyomatékosította a korábbi polgármester, akinek regnálása alatt fel sem merült, hogy megvonja a forrást a kulturális intézményektől. Sára Botond végül jó hírrel is szolgált, azt mondta: „Öröm az ürömben, hogy a Zászlómúzeum megmenekült, még ha nem is a kerületet gazdagítja tovább, de legalább nem vész el. Köszönet a kulturális kormányzat támogatásáért és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, hogy befogadták az értékes és egyedülálló gyűjteményt”.

Újranyit a Zászlómúzeum. Fotó: Facebook

Pikó András párbeszédes alpolgármestere, Erőss Gábor még az önkormányzati ciklusa elején ellátogatott a Zászlómúzeumba, ahol méltatta a rendkívüli tárlatot.

„Hivatalos meghívót kaptam, de a három fiammal, zászlós pólóba bújva mentem, és Balogh László, a csodálatos és egyedülálló józsefvárosi Zászlómúzeum ötletgazdája-vezetője, valamint egy Guyana-kiállítás és egy érdekes vexillológiai konferencia fogadott.” – írta még 2019 novemberében. Majd egy évvel később a baloldali városvezetés elfelejtette, hogy milyen értéket jelent a kerületnek a múzeum.

Balogh László és Erőss Gábor baloldali alpolgármester. Fotó: Facebook

„Arra kértem az önkormányzat tulajdonában álló Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetőjét, hogy tájékoztassa a Józsefvárosi Galéria, a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ és a kerületi Zászlómúzeum munkatársait arról, hogy 2021-ben az önkormányzat nem tudja támogatni működésüket” – írta nem sokkal később saját közösségi oldalára Pikó András.

Végül július első hetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról a jó hírről számolt be, hogy a Zászlómúzeum megmenekül, a józsefvárosi önkormányzat által bezárt gyűjtemény anyagát a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadja be.

Az államtitkár hozzátette: januárban kapta meg azt a segélykérő levelet, amely arról szólt, hogy egy harmincéves múltú múzeumot bezárna az ellenzéki vezetésű VIII. kerületi önkormányzat. Gyorsan keresni kezdték a megfelelő helyet a hosszú évtizedek gyűjtőmunkájával felhalmozott kincseknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.