A kormány tiszta viszonyokat szeretne a színházaknál

2019. 12. 07. 7:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot – szögezte le Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője lapunk azon cikkére reagálva, miszerint konkrétan a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készül megváltoztatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát. Információink szerint nem kívánják fenntartani azt a helyzetet, hogy a kormány minden tényleges ráhatás nélkül finanszírozzon olyan intézményt, amelyben hosszú ideje bűncselekmények történnek, amelyeket nemcsak hogy eltitkolnak, de az alkalmazottakkal még külön titoktartási szerződést is aláíratnak. Kocsis Máté azt írta: a Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy látja, a javaslat megengedhetetlen módon alakítaná át a fővárosban működő színházak finanszírozását, a színházigazgatók státusát, ezért ilyen javaslat nem születhetett volna a fővárosi önkormányzattal történő egyeztetés nélkül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony Gergely levelére közleményben úgy reagált, hogy a kormány szerint nem söpörhetőek szőnyeg alá és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek. Hozzáfűzte: a kormány nem von el hatáskört a fővárosi önkormányzattól, de minden olyan törvényjavaslatot támogat, amely tiszta felelősségi és finanszírozási viszonyokat teremt.

Az ellenzéki pártok közül a Mi Hazánk Mozgalom jelezte, egyetért a kormány javaslatával, elfogadhatatlan a balliberálisok hozzáállása az ügyhöz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.