A kormány továbbra is együttműködést kér az ellenzéktől

„Legalább erre a pár hétre tekerjék lejjebb az indulatgenerátort és szálljanak be az összefogásba” – mondta Dömötör Csaba az Országgyűlésben, ahol az ellenzék továbbra is hevesen támadta a kormány járvány elleni intézkedéséit. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzék nem beszél a járvány gócpontjának számító pesti úti idősek otthonáról, ahová Karácsony Gergely még egyetlen alkalommal sem látogatott el, az ott történtekért pedig mindeni mást felelőssé tesz, csak önmagát nem.

Bákonyi Ádám-Bácskai Balázs
2020. 04. 27. 16:16
SZIJJÁRTÓ Péter
„Westernfilmbe illő jelenetek zajlanak a világban” Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában ismét beszámolt az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezést segítő védőfelszerelések beszerzéséről.

– Húsz repülőgép és 5 kamion szállított védőfelszereléseket az elmúlt héten Magyarországra – tájékoztatott a tárcavezető. Kiemelte: hazánkba érkezett több mint 9,5 millió sebészi, és több mint 234 ezer magasabb védelmet garantáló maszk. Eddig ezen eszközökből összesen 86 millió érkezett és további több mint 62 millióra van szerződésünk. Izolációs köpenyekből, arcvédőkből több mint 20 millió érkezett az elmúlt héten. Emellett 215 lélegeztetőgépet importáltak, valamint 900 betegőrző monitort, 120 központi monitort.

– A tesztelés a WHO előírásainak megfelelően történik – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy több mint egymillió teszt érkezett az elmúlt héten, további 1 millió beszerzésére van szerződésünk.

Mintegy 400 ezer favipiravirnevű gyógyszer érkezett hazánkba és további ugyanennyire van szerződésünk – mondta a tárcavezető a koronavírus okozta megbetegedést gyógyító szerrel kapcsolatban. Arról is tájékoztatott, hogy mintegy 50 ezer maszkot szállít Magyarország a Vatikánba, hogy ezzel segítsük a védekezést. – A folyamatos szállítások biztosítani fogják a további igényeket, határon innen és túl is minden magyar számíthat ránk – fejezte be napirend előtti felszólalását Szijjártó Péter.

A frakciók két percben reagálhattak a miniszter által elmondottakra. Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, hogy az ellene folytatott „gyűlöletkampány” nem fogja eltántorítani a felszólalástól. A képviselő szerint számos ember halálát okozta az ágykiürítés, és kifogásolta azt is, hogy a nagy számú védőfelszerelésből nem jut a lakosságnak. – Elég a mellébeszélésből, tessék a valós problémákkal foglalkozni – üzente a kormánynak Szabó.

Tóth Bertalan (MSZP) szintén kifogásolta, hogy a védőfelszerelésből nem jut elég a kórházakba, idősotthonokba, önkormányzatokhoz. Többek között azt javasolta, hogy a kormány kezdje meg a tömeges tesztelést, valamint az álláskeresési járadékot emeljék 9 hónapra.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos adatoknál, 50-60 ezer embernél több vesztette el a munkáját az elmúlt hónapokban, és ezek az emberek nem kapnak megfelelő segítséget.

Varju László (DK) szerint kevés a tesztelt emberek száma, a képviselő kifejtette: ha egy embert 2-3 alkalommal teszteltek, akkor összesen 15 ezer emberen hajtottak végre tesztelést. – Felszólítom önöket, hogy számoljanak be a valós helyzetről és kezdjék meg a tömeges tesztelést – mondta a képviselő.

Németh Zsolt (Fidesz) megköszönte a tájékoztatást a miniszternek, és emlékeztetett a védekezés kapcsán, hogy „az enyhítés fázisába érkezett Európa és a nemzetközi közösség”. A vatikáni és a szomszédos országoknak nyújtott segítség kapcsán kiemelte: azoknak komoly jelentősége van a nemzetközi kapcsolataink jövője szempontjából.

Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte a tájékoztatást, és kiemelte: hétről hétre meghallgathatják, ahogy Szabó Tímea hazudik – utalt a képviselőnő körüli, elmúlt napokban történt botrányokra utalva. Az ellenzék felelősségéről beszélve hangsúlyozta: hazug támadások sorozatát kapja a kormány, miközben a kabinet védekezése eredményes, sikerült ellaposítani a járványgörbét.

– A gyűlölködés helyett köszönetet kellene mondani mindenkinek, aki a védekezésben részt segít

– mondta Nacsa.

Lukács László György (Jobbik) azt kérte, hogy a kormány juttasson védőfelszerelést az önkormányzatoknak is. – Legyenek szívesek villantsanak maszkokat. Bizonyítsák be, hogy van annyi maszk, amennyiről beszámolta és ezekből kerüljön mindenkire – mondta.

Dömötör Csaba: az ellenzék legalább erre a pár hétre tekerje lejjebb az indulatgenerátort

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy fogalmazott, a Fidesznek úgy kell az ellenségkép, mint egy falat kenyér annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezés kudarcáról. Szerinte a kabinet ezért próbál meg ellenségképet gyártani az ellenzékből és a főpolgármesterből.

Tordai Bence szégyenletesnek minősítette, hogy „náci beszéd van a Magyar Nemzetben” és a „mai kormánypárti lapok az ellenzéki képviselőnőket prostituáltnak nevezik”. Közölte, bíróságon vesznek elégtételt azért a rágalomhadjáratért, amit a kormányoldal folytat Szabó Tímeával, a Párbeszéd társelnökével szemben, és aki emiatt halálos fenyegetések tucatjait kapja.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt kérdezte, az ellenzék miért nem büszke a járvány elleni magyarországi fellépésre, ehelyett miért vezeti félre a magyar embereket. Dömötör Csaba azt javasolta Tordai Bencének, hogy ne támadják a határon túli magyaroknak adott támogatást és ne álhíreket terjesszenek, hanem legalább azokban a várásokban vegyék ki a részüket a védekezésből, ahol a választók cselekvéssel bízták meg őket.

„Legalább erre a pár hétre tekerjék lejjebb az indulatgenerátort és szálljanak be az összefogásba”

- mondta az államtitkár.

Hangsúlyozta, a kormány intézkedéseit a baloldal korábbi főpolgármester-jelölte, az egykori tisztifőorvos, Falus Ferenc is elismerte, az ellenzék viszont nem beszél a járvány gócpontjának számító pesti úti idősek otthonáról, ahová Karácsony Gergely még egyetlen alkalommal sem látogatott el, az ott történtekért pedig mindeni mást felelőssé tesz, csak önmagát nem.

Szijjártó: több együttműködést szeretnénk kérni önöktől

Tóth Bertalan (MSZP) napirend előtti felszólalásában elmondta, véleménye szerint a sikeres koronavírus elleni védekezés alapja a nyílt kommunikáció. Kifogásolta, hogy szerinte ehhez képest a kormányt a „népszerűségi mutatók érdeklik”. A politikus emlékeztetett, hogy 86 millió maszk van jelenleg magyarországi raktárakban, ám ez nem jut el az emberekhez. Kifogásolta azt is, hogy nincs tömeges tesztelés és nem tudják, hogy mikor akarják ezt elkezdeni, annak ellenére, hogy rendelkezésre áll több mint egymillió teszt. Tóth Bertalan Rétvári Bencének – az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára – azt üzente, „szégyellje magát”, mert szándékosan veszélyezteti az emberek egészségét – utalt a járvány elleni védekezés miatt meghozott ágykiürítésekkel kapcsolatban. Az MSZP-s politikus azt követelte, hogy kezdjék el a tömeges tesztelést, kapjon maszkot minden magyar állampolgár, küldjenek védőfelszerelést tartalmazó csomagot az időseknek, segítsék a hazaküldött betegek hozzátartozóit azzal, hogy otthonápolási díjat ítélnek meg nekik, valamint emeljék fel a munkanélküli járadék idejét 9 hónapra.

Válaszában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a világjárvánnyal szembeni védekezés sikere minden magyar ember közös érdeke. A tárcavezető szerint az ellenzék által terjesztett hazugságok, a vádaskodás és a gyűlöletkeltés, valamint a fake news nehezíti a védekezést.

– Lehet, naivnak tűnik a kérésem, de működjenek együtt abban, hogy a hazugságok időszakát le lehessen zárni a védekezés érdekében

– mondta Szijjártó.

A tárcavezető kiemelte: döntéseik átláthatóak, nyilvánosak és minden segítséget megadnak a gazdasági szereplők és az egészségügy számára annak érdekében, hogy a védekezés sikeres lehessen. A tesztelésekkel kapcsolatban emlékeztetett: a WHO iránymutatásainak megfelelően tesztelnek, és az 1 millliót is meghaladta a Magyarországra importált tesztek száma. A miniszter közölte, hogy a tervezett enyhítések miatt nőni fog a nyomás az egészségügyi rendszeren, több ágyat és lélegeztetőgépet fognak igénybe venni. Az ágykiürítések kapcsán közölte: „önök azt kritizálják, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkészítette az egészségügyet”. – A magyar vállalkozások támogatása érdekében életbe léptettünk több fontos intézkedést is – emlékeztetett a miniszter. Kifejtette: a kieső munkaidőre az állam bértámogatási rendszert indított, az eredetileg kigondolt rendszeren is végrehajtottak módosításokat a vállaltoktól érkező visszajelzések alapján. Az ország eladósítása mellett további adónöveléseket szeretne az ellenzéki – mondta Szijjártó Péter. Kiemelte: a kormány ezzel szemben tovább folytatja az adócsökkentést. Ismertette, hogy az újonnan meghirdetett vállalattámogatási programot eddig 40 vállalat igényelte. – Kicsit több együttműködést szeretnénk kérni önöktől a jövőben – fejezte be felszólalását a miniszter.

A kabinet a legkiválóbb egészségügyi szakembereket, tudósokat is megkérdezve döntött az érettségikről

Hohn Krisztina (LMP) belépéskori lázmérést javasolt az érettségikre a maszkhasználat és a fertőtlenítőszerek biztosítása mellett. Szerinte a kormány nem készítette fel eléggé a diákokat, a tanárokat és az iskolákat a koronavírus-járvány alatti vizsgáztatásra. Megjegyezte, nem tudni, hogy a karanténban lévő, vagy krónikus betegségben szenvedő diákok miként érettségizhetnek.

Az Emmi parlamenti államtitkára válaszában újra felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a diákok, a tanárok és a családok érdekében időben reagált a járványra és az uniós országok között az elsők között függesztette fel az iskolai tanítást az első igazolt fertőzötthez képest. Rétvári Bence kiemelte, a kabinet a legkiválóbb egészségügyi szakembereket, tudósokat is megkérdezve döntött az érettségikről. Olaszországban, Ausztriában és Németországban is megtartják az érettségiket, ráadásul a szóbelieket is, emellett több ország az oktatás teljes újraindítását is fontolgatja – mutatott rá az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az érettségiken maszkhasználat és kézfertőtlenítők biztosítottak lesznek, vizsgázni pedig ősszel is lehet.

A munkaalapú gazdaságpolitika most is sikeres lehet

Hargitai János (KDNP) felszólalásában az első szabadon választott Országgyűlés 30. évfordulójára emlékezve a korábbi válságok során a korábbi kabinetek gazdaságpolitikáját idézte fel. Ebben a kontextusban kiemelte, hogy a jelenlegi válság kapcsán az ellenzék megtesz mindent, hogy rombolják a kormány megítélését hazugságok terjesztésével. A képviselő szerint két válságkezelésre emlékezhet a közvélemény az elmúlt 30 évből: 1995-ben a Bokros-csomagra és 2008-ra, amellyel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az akkori stratégia az volt, hogy „ vegyük fel a mások pénzét, és ha ez elfogy, akkor jön egy másik kormány és megoldja a helyzetet”. Hargitai szerint mindkét esetben ez a másik kormány az Orbán-kabinet volt. Emlékeztetett: a jelenlegi kormány és a miniszterelnök a családtámogatás és a munkaalapú társadalom híve és gazdaságpolitikájának dimenzióit a Kárpát-medence jelenti. – Ezek szem előtt tartásával most is sikeresek lehetünk – vonta le a következtetést Hargitai.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter úgy reagált, hogy két álláspont látszik a válságkezelések kapcsán. Az egyik szerint minél több hitelt kell felvenni, eladósodni és növelni az újraelosztás mértékét segélyekkel. A másik módszer szerint adót kell csökkenteni, meg kell könnyíteni az emberek alkalmazását, meg kell védeni a munkahelyeket, folyamatosan új munkahelyeket kell létrehozni.

A tárcavezető szerint a munkaalapú gazdaságpolitikát fogják követni a válság kezelésekor is. Az ellenzéki javaslatokra úgy reagált: „folyamatosan segélyt követelnek, de miért nem követelnek új munkahelyeket?” – tette fel a kérdést. Emlékeztetett: annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus által okozott válság tönkretett. A tárcavezető szerint tovább folytatják az adócsökkentést, emlékeztetett: jelenleg is Magyarországon kell befizetni az EU legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját.

– A magyar gazdaságot erősebbé kell tenni a válság utáni időszakban. Korábban is sikerrel jártunk, és sikerrel fogunk járni most is

– mondta Szijjártó.

Magyarország egyetlen plusz euró cent támogatást nem kapott Brüsszeltől

Varju László (DK) szerint a kormány „hosszú hazudozás után” elismerte, hogy az Európai Unió pénzt ad a koronavírus-járvány miatti válság kezelésére.

Bár – mondta – a kabinet hetek óta azt hazudja, hogy az unió nem segít Magyarországnak és egy fillért sem ad a járvány elleni védekezésre, ennek ellentmond az önkormányzati államtitkár településeknek írt levele, amelyből az derül ki, hogy erre a célra pályázat indul az európai szolidaritási alapból. Szerinte mindez azt jelenti, hogy a kormány 2000 milliárd forintos uniós támogatást próbált eltitkolni.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában kijelentette, Magyarország egyetlen plusz euró cent támogatást nem kapott Brüsszeltől. Schanda Tamás közölte, az európai unió csak azt tette lehetővé egy technikai módosítással, hogy a még fel nem használt forrásokat fel lehessen használni a járvány elleni védekezésre. Emlékeztetett arra, hogy míg az EU járványvédelmi központja sokáig az állította hogy a vírus nem terjed emberről emberre, a magyar kormány már januárban, amikor még csak szórványosak voltak a megbetegedések, felállította az Operatív Törzset. A dilettáns uniós bürokraták az emberek életét tették kockára, csak szólamokat pufogtattak, segíteni viszont nem tudtak – fogalmazott Schanda Tamás.

Fidesz: a munkahelyek megtartása legfontosabb

Böröcz László (Fidesz) szerint a koronavírus-járvány miatt az országok többségének komoly gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie. A magyar gazdaság legtöbb ágazata komoly problémákkal néz szembe, szinte minden szektor károkat szenved, nehéz a vállalkozóknak, a befektetőknek, a pénzintézeteknek, a legnehezebb helyzetbe a munkavállalók kerülnek – tette hozzá. Elmondta, a munkahelyek megtartása érdekében munkahelymegtartó támogatást, hitelt, garanciaeszközöket biztosítanak és adóintézkedéseket is tesznek.

Az adócsökkentésekkel több mint 300 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, az adókönnyítésben pedig 220 ezer munkavállaló érintett

- sorolta.

Szijjártó Péter válaszában a kormány egyik legfontosabb feladatának a magyar vállalkozások likviditásának fenntartását nevezte. Szerinte ez elengedhetetlenül fontos a munkahelyek megtartásához és újak teremtéséhez. Számos kormányzati intézkedést felsorolt, például a speciális magyar bértámogatást csökkentett munkaidő esetén, az alacsony kamatozású forgóeszközhitelt, a beruházásösztönzési programot.

Újabb nagy mennyiségű védőeszköz áll az egészségügyben dolgozók rendelkezésére

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.