A középiskolákban fennmarad a tantermen kívüli oktatás

Már 31 és fél ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát, és az idősotthonokban is elkezdődött az oltás.

Veres László István
2021. 01. 07. 13:09
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli szünet alatt minden intézményben megtörtént a nagytakarítás, volt, ahol a honvédség is besegített – mondta a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán a közoktatási dolgozók hétvégi szűréséről is beszélt, közölte: a leszűrtek mindössze egy százaléka mutatott pozitív mintát. Hozzátette: az általános iskolák és az óvodák január 4-én rendben megkezdték a működésüket, azóta csupán 12 óvodában és 14 általános iskolában rendeltek el digitális tanrendet. Bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt

az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, hogy a középiskolákban január 11-e után is maradjon fenn a tantermen kívüli oktatás.

Hozzátette: a lehetőség továbbra is adott arra, hogy kiscsoportos felzárkóztató foglakozásokat tartsanak. Szólt arról is, hogy a külhonból visszatérő középiskolás kollégisták számára biztosítják az ingyenes koronavírus-tesztelést, a kollégiumokban tartózkodás pedig – igazgatói engedéllyel – megoldható. Maruzsa Zoltán arra kérte a pedagógusokat, hogy ők is regisztráljanak a Koroavírus.gov.hu honlapon, és tudatta, hogy elsőként a hatvan év feletti tanárokat fogják beoltani.

Az előző 24 órában 3068 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 334 836 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 127 többségében idős, krónikus beteg, így 10 325-re emelkedett a járvány áldozatainak száma – számolt be az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: az aktív fertőzöttek száma 144 970 fő, a gyógyultak száma azonban – technikai okok miatt – változatlan a tegnapi naphoz képest, az erre vonatkozó legfrissebb adatokat holnap közlik.

– Jelenleg 5387 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány tehát nem ért véget, ezért továbbra is nagyon fontos a higiéniai szabályok betartása – hangsúlyozta.

A szakember kitért rá, hogy rendben zajlik az egészségügyi dolgozók oltása a 25 oltóponton, illetve több városi kórházban is, ahol már 31 és fél ezer dolgozó kapta meg a vakcinát. Hozzáfűzte: a rendszerbe hamarosan belépnek a szakrendelők és a háziorvosi rendelők is. Egy új és örvendetes hír, hogy ma az idősotthonokban is megkezdődött az oltás.

A mobil oltócsoportok először a négy legnagyobb létszámú intézménybe: a Pesti úti Idősotthonba, az újpalotai Olajág Otthonba, valamint a Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonába és a miskolci Őszi Napsugár Otthonba mennek.

A négy intézményben összesen 447 dolgozó és 779 gondozott, összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra. További jó hírként említette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte

az amerikai Moderna koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának alkalmazását, amelyből az Európai Unió első körben nyolcvanmillió adagot vásárol, Magyarország pedig 1,744 millió adagot kap belőle. – Már a jövő héten megérkezhet az első szállítmány. Ezzel is szélesedhet az oltási program – húzta alá a tiszti főorvos.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy minden háziorvosra számítanak majd mint oltóorvos, mert ennek régi hagyománya van hazánkban, és a rendelők minden ehhez szükséges eszközzel fel vannak szerelve. – A közterületeken továbbra is feltétlenül indokolt a maszkhasználat – hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki arról is beszélt, hogy Magyarország is ugyanazokat az ampullákat kapja, amelyekben öt adag oltóanyag van. – Azért fontos időpontra menni oltakozni, hogy egyetlen helyszínen és napon se maradjon meg eloltatlan szérum – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy

Magyarországon továbbra sem találtak Angliából származó mutáns vírustörzset.

A magyar fejlesztésű koronavírus elleni vakcináról elmondta, hogy az az influenzaoltáshoz hasonló elven működik, tehát elölt vírust tartalmaz. Közölte, hogy már kellő mennyiségben tudtak vírust szaporítani, jelenleg a vírus ártalmatlanítása, inaktiválása zajlik. Reményét fejezte ki, hogy fél-egy éven belül megkezdődhet a tömeges gyártás is.

Kiss Róbert beszámolt róla, hogy a rendőrök szerdán 207 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 18 146-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint

a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt a tegnapi napon 335, összesen pedig 22 198 emberrel szemben intézkedtek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 686 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 190 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 496 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Az alezredes közlése szerint tegnap 3062 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 21 627 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés.

Közülük 2618-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.