A külföldi turisták is hozzájárultak az ezüst hétvége erős forgalmához

A karácsonyi vásárlások szezonjában a visszafogottabb szombati munkanap után ezüstvasárnap beindult a roham az élelmiszerüzletekben is.

2019. 12. 15. 20:19
null
A szakember szerint hosszú távon a vásárlóerő további fokozása is jó megoldás lehet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A karácsonyi vásárlások szezonjában a visszafogottabb szombati munkanap után ezüstvasárnap beindult a roham az élelmiszerüzletekben is. A nagyáruházakban, plázákban, vásárokban hömpölygő tömeg volt jellemző napközben, sok helyütt zárásig élénk volt a látogatottság, a belvárosban akadt olyan üzlet, ahol meghosszabbított nyitva tartással fogadták a vevőket – jelezte a Magyar Nemzetnek vasárnap este Vámos György az ezüst hétvége friss tapasztalatait.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: ahogy arra számítani lehetett, a piaci szereplők a munkanap ellenére ezen a hétvégén is nagyobb forgalmat érzékeltek, mint a tavalyi advent ezüst vasárnapi hétvégéjén, és az átlagnál jóval erősebb szezon immár egészen 24-éig kiemelkedően erős lesz a boltokban.

A főtitkár érdekes jelenségre mutatott rá: nem csupán a lakosság fogyasztása élénkül a karácsony közeledtével, hanem mostanra a fővárosban érezhetően megérkeztek a városlátogató külföldi turisták is.

Az elmúlt napokban úgy tapasztalta a piac, hogy a hagyományos boltokban is nőtt a külföldiek költekezése a hónap első felében jellemző átlaghoz képest úgy az élelmiszerek, ahogy például a ruházati termékek, kozmetikumok, ajándéktárgynak szánt iparcikkek terén, akárcsak a kitelepüléseken. – A növekedésben a rekord teljesítményű idegenforgalom mellett az elmúlt években hasonlóan a bevásárló turisták fokozott megjelenése is szerepet játszik decemberben.

A karácsonyi vásárok ráadásul nagyon erős vonzerőt jelentenek, vendéglátással és gazdag vásárlási lehetőségekkel – mondta Vámos György.

A már hetek óta élénkebb fogyasztásban december 20 és 23 között számítanak a legnagyobb rohamra az áruházláncok, amelyek a távirati irodának szólaltak meg a hétvégén. Kiderült: ahogy azt korábban lapunk is megírta, a várakozások szerint idén lényegében garantált a nagyobb bevétel a tavalyi, szintén erős ünnepi forgalomhoz képest, köszönhetően a lakossági fogyasztás egész évben megbízható növekedésének.

Már most elkapkodják a vásárlók a népszerű szezonális termékeket és az alapanyagokat a boltok polcairól, mivel az ünnepi menühöz is időszerű a beszerzés, ezért a jövő héten már minden nap az eddiginél sűrűbb forgalom, tömeg várható mindenfajta bevásárlóhelyen.

– Az idei szezon eddigi tendenciái alapján arra lehet számítani, hogy a fogyasztói hangulat az áruházakban a szenteste előtti napokban hág a tetőfokára, ezt vegyék számításba a friss alapanyagok bevásárlását tervező családok és azok is, akik az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok felkutatását – emelte ki a főtitkár.

Részletezte: a legmagasabb bevétel 22-én, vagyis a soron következő aranyvasárnapon ütheti a kereskedők markát, de még másnap is kitart a lendület, mivel a karácsonnyal együtt idén hat napos pihenésre van lehetősége a lakosságnak.

Sokan előre elintézik a nagyobb bevásárlást, habár a két ünnep között is üzemelnek a kereskedelmi egységek – jegyezte meg. December során összességében a tavalyi karácsonyhoz képest öt-hat százalékkal több árucikket adhatnak el ebben az évben a boltok, ahol a számítások szerint csak az utolsó hónapban több mint 1200 milliárd forintot hagynak a családok.

Nem csupán a kereskedelem, hanem a szolgáltatások piacán is erős fogyasztás lesz az év végén. A magyarok 2019-ben minden korábbinál nagyobb arányban használták ki a belföldi pihenési lehetőségeket, a turizmus decemberben is rekord eredményekkel számolhat a kibontakozó tendenciák szerint. Már novemberben azt jelezték lapunknak az iparági szereplők, hogy karácsonytól várhatóan telt házzal üzemelnek a magyarországi hotelek, és több más szálláshelytípus esetén is magas a foglalási arány, amit az MTI-nek erősített meg a szállodaszövetség vezetője.

– Teltház lesz karácsonykor a szállodákban, a forgalom a tavalyinál 8-10 százalékkal magasabb lehet – mondta a napokban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Flesch Tamás közölte: kimagasló lesz a szobafoglaltság vidéken és Budapesten egyaránt, és ahogy a korábbi években, ezúttal is vidéket a belföldi forgalom erősíti, Budapesten pedig a külföldiek lesznek többen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.