A Kúria is elmeszelte Jakab Péterék fellebbezését

Úgy tűnik, hogy csak függetlenként vagy egy baloldali párt színeiben indulhat a jobbikos Bíró László az október 11-i időközi országgyűlési választáson, miután a Kúria jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság arról szóló döntését, hogy szabálytalanul vették nyilvántartásba jelölőszervezetként Jakab Péter pártját.

2020. 08. 29. 7:05
null
Bíró László botrányai ellenére élvezi a pártelnök bizalmát Forrás: Jobbik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria tegnap elutasította a Jobbik felülvizsgáltai kérelmét, amelyben Jakab Péter pártja az ellen fellebbezett, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként történő nyilvántartásba vételét a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú egyéni választókörzetében az október 11-re kiírt időközi országgyűlési választásra.

Az NVB Kúria által jóváhagyott hétfői döntése szerint hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság, amikor múlt héten jelölőszervezetként nyilvántartásba vették a Jobbikot. A nyilvántartása vételről az NVB a Fidesz bejelentése után indított vizsgálatot, amelyben megállapították: nem érvényes a Jobbik azon érvelése, hogy azért lenne érvényes a nyilvántartásba vételi kérelmük, mert azt olyan képviselőjük nyújtotta be, akinek a koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt szűnt meg a képviselői tisztsége. A legfelsőbb bírói fórum rávilágított: a Jobbik érvelése akkor állná meg a helyét, ha a veszélyhelyzet előtt nem született volna döntés az új vezető tisztségviselőkről. Azonban a Jobbik új elnökségét még január 25-én választották meg. Vagyis a Kúria szerint nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések és problémák vezettek oda, hogy

a mai napig sincs bejegyzett képviselője Jakab Péterék pártjának.

A baloldal azonban nem törődött bele a legfelsőbb bírói fórum döntésébe. A DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd képviselői közös sajtótájékoztatón tiltakoztak azt hangoztatva, hogy az NVB nem engedi indulni a közös ellenzéki jelöltet, a jobbikos Bíró Lászlót az időközin. Megjegyzendő, hogy Bíró függetlenként történő indulásának semmilyen jogi akadálya sincs, és a Jobbikon kívül

a szivárványkoalíció bármely más pártjának a logója

szerepelhet a jelölt szavazói lapján. Jakab Péter, a Jobbik elnöke is utalt erre egy tegnapi Facebook-bejegyzésében.

Bíró László botrányai ellenére élvezi a pártelnök bizalmát
Fotó: Jobbik

Mint korábban megírtuk, a Jobbik elnökségét – a Kúria által is megemlített eljárási kérdések, és problémák miatt – várhatóan csak a párt jelölőszervként történő nyilvántartásba vételének szeptember 4-i határideje után jegyezhetik be jogerősen.

Arról is beszámoltunk, hogy korábbi rasszista és antiszemita kijelentései miatt Bíró László személye egyre megosztóbbá válik a baloldalon is. A Magyar Gárda korábbi szóvivője

egyebek mellett tetűcsúszdásnak nevezte a zsidókat, a magyar fővárost pedig Judapestnek titulálta,

s azt is hangoztatta, hogy „a Hasszánoktól és a Sztojkáktól” kell megvédeni az országot. A tőle élesen elhatárolódók köre gyorsan bővül: elsőként Setét Jenő roma aktivista hívta fel a figyelmet Bíró elfogadhatatlan megnyilvánulásaira, majd mások mellett elhatárolódott tőle Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke is. Tamás Gáspár Miklós filozófus lapunknak tűrhetetlennek nevezte, hogy a baloldal nem léptette még vissza a zsidózó-cigányozó jelöltet, egyben arra szólította fel a szerencsi ellenzéki szavazókat, hogy ne adják Bíróra a voksukat. Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alapítója pedig

egyenesen nácinak nevezte Bírót.

Pártja nem is állt be mögé, hanem alternatív baloldali jelöltet állított vele szemben Tóth Ádám személyében, aki mostanra összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.