A levegőminőség is összefüggést mutathat a vírus terjedésével

Minél alacsonyabb a légszennyezettség, annál kisebb a valószínűsége a koronavírus terjedésének és az azzal összefüggésben bekövetkező halálozásoknak – mutatott rá lapunknak a Pulmonológiai Klinika igazgatója. Hazánkban több tényezőnek is köszönhető, hogy nem nőtt exponenciálisan a fertőzés, ezek között hangsúlyos, hogy hamar lépett az ország, fegyelmezett a lakosság és nem terhelődött túl az egészségügyi ellátórendszer.

Szilágyi Anna
2020. 05. 11. 15:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha magas a szállópor-mennyiség a levegőben, azon megtapadhat a koronavírus is, így magasabb lehet a fertőződés veszélye – mondta el lapunknak a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. Müller Veronika hangsúlyozta, a légszennyezettség minden fajta tüdőbetegségnél rizikófaktor, különösen a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék nagy mennyisége, illetve a levegőben lévő nitrogén-dioxid, kén-dioxid is károsítja az ember légzőszerveit.

Erre az összefüggésre mutattak rá a napokban a németországi Luther Márton Egyetem kutatói is, akik műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetettek össze a Covid–19-betegség elhalálozási adataival. Kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, jelentősen magasabb az új koronavírus okozta elhalálozás, mint más térségekben. – Ha van légmozgás, a földközeli szennyező anyagok szétoszlanak, ha nincs, a szennyező anyagok a föld közelében maradnak és az emberek belélegzik nagy mennyiségben, ami egészségi problémákhoz vezethet – hívták fel a figyelmet a kutatók. Példaként említették Észak-Olaszországot, Madrid térségét és a kínai Hopej tartományt, ezeket mind hegyek veszik körül, ami akadályozza a légmozgást és még valószínűbbé teszi azt, hogy a légszennyezettség szintje magas legyen.

Müller Veronika szavai szerint azokban a gócpontokban, ahol nagyobb a légszennyezettség, ott sokkal több koronavírus-fertőzést regisztráltak. Ezek gyakran egybeesnek a sűrűn lakott területekkel – például ipari központok, nagyvárosok – így ez is hozzájárulhat a kedvezőtlenebb adatokhoz.

Hazánkban és azon belül Budapesten is a kijárási korlátozás miatt csökkent a légszennyezettség mértéke, ami az előbbiekkel összefüggésben lassíthatta a járvány terjedését.

– Ha jobb minőségű a levegő, az minden szempontból jótékony hatású, így például a szív-érrendszerre, a tüdőre, a teljes immunrendszerre – sorolta a pulmonológiai klinika igazgatója. – Így nemcsak a koronavírussal összefüggésben, hanem általában véve is csökkenti a halálozások számát, ha csökken a légszennyezettség – tette hozzá.

A maszkokról a tüdőgyógyász elmondta, a viselője nemcsak a köhögés, tüsszögés esetén védi a környezetét, hanem akkor is, ha csak beszél, hiszen eközben is a levegőbe kerülhet a vírus és ha van szálló por, illetve más szennyeződés, akkor tovább tud lebegni. Tehát még ha tartják is a szükséges másfél-két méteres távolságot, a szennyezett levegőben a vírus tovább megmaradhat, emiatt is nélkülözhetetlen a maszk – fejtette ki, hozzátéve: ha mindannyian hordjuk, az dupla védelmet jelent, hiszen sem én nem fertőzök, sem engem nem fertőzhetnek meg ezáltal.

Lapunk kérdésére, hogy milyen tényezőknek köszönhető, hogy Magyarországon nem nőtt exponenciálisan a fertőzöttek száma, Müller Veronika azt mondta: egyrészt időben lépett az ország, hamar leállították a személyes kontaktokat, így nem tudtak nagy gócok kialakulni, az emberek többsége pedig fegyelmezetten betartotta a korlátozásokat. Ezt tapasztalták a klinikán is, mind az ott dolgozók, mind az érkező páciensek esetén. Másrészt mivel a járványgörbét ellaposították, az egészségügyi ellátórendszer nem terhelődött túl, megfelelően fel tudtak készülni és el tudtak látni minden fertőzöttet – fogalmazott a szakember. Hozzátette, bár a koronavírusra nincs még vakcina, a magyar oltási rendszer, a széleskörű átoltottság is szerepet játszhat abban, hogy hazánkban biztatóak az adatok.

A krónikus légzőszervi betegeknek a tüdőgyógyász azt javasolta, akinek van tartósan beállított gyógyszere, az továbbra is szedje ezeket, figyeljen a védőfelszerelésekre, a gyakori kézmosásra és lehetőleg mozogjon rendszeresen, a klinika honlapján számukra speciális gyakorlatsorok is megtalálhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.