A magyarok és a lengyelek a szabadságvágyukban elválaszthatatlanok

– A magyarok és a lengyelek szabadságvágyukban Közép-Európa elválaszthatatlan történelmi ikertestvérei – mondta Kövér László a Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) és lengyel civilek március 15-i online megemlékezésén. Lengyelország budapesti nagykövete emlékeztetett: az 1848–’49-es szabadságharc a hősiesség és szabadságszeretet példája lett az egész világnak, és a közös küzdelmek jelentették a lengyel és magyar nép évszázadok óta tartó barátságának tartópillérét.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 03. 15. 19:33
null
„Most a trianoni döntést követő egy évszázad teljesítményére kell koncentrálni” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok és a lengyelek szabadságvágyukban Közép-Európa elválaszthatatlan történelmi ikertestvérei – mondta Kövér László a Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) és lengyel civilek március 15-i online megemlékezésén. Az Országgyűlés elnöke kiemelte: a szabadságszerető magyar és lengyel polgárok ma is érzik és tudják, hogy melyik oldalon a helyük.

– A nemzetellenesség, a családellenesség és a keresztényellenesség gyalázatával szemben mi ma is azonos oldalon állunk

– fogalmazott. A házelnök hozzátette: szabadságharcos elődeink áldozata és gyermekeink, unokáink szabadságba vetett hite arra kötelez, hogy megvédjük nemzetünket, családunkat és keresztény hitünket, valamint a kereszténységben gyökerező európai és nemzeti kultúránkat azokkal a törekvésekkel szemben, amelyek

egy nihilista ideológia agresszív terjesztésével próbálják szétbomlasztani társadalmunkat és ennek természetes alkotóelemeit, a családokat.

„Rabok legyünk vagy szabadok?” – idézte Petőfi Sándor költeményét, hozzátéve: ezt a kérdést minden korszakban minden nemzet fiainak és lányainak nekiszegezi a történelem. A magyarok 1848-ban megadták a válaszukat: szabadok akartak lenni, és ezért megteremtették maguknak a szabadságot.

1848-ban a szabadság nemzeti öntudatot, népképviseleten alapuló, azaz demokratikus, független és önrendelkező államot, valamint társadalmi igazságosságot jelentett, és pontosan ugyanezt jelenti napjainkban is Magyarországon és Lengyelországban.

– 2021-ben az életerős és szabadságszerető magyar és lengyel nemzet tagjainak szava – Petőfi Sándor sorait hívva segítségül – így szól: „A magyarok és lengyelek Istenére esküszünk, hogy rabok újra nem leszünk!” – fogalmazott Kövér László.

Csizmadia László, a CÖF–CÖKA alapító elnöke arról beszélt, hogy miközben közös hőseinkre, vértanúinkra emlékezünk, úgy érezhetjük, hogy népeinket ismét birodalmi eszmék veszélyeztetik. – Az ellenség két irányból támad, belülről és kívülről, veszélyeztetve szabadságunkat, függetlenségünket és kereszténységünket – hangsúlyozta. Hozzátette:

a magyar és lengyel ultraliberális ellenzék Brüsszel csatlósává vált, és beígért helytartói pozíciókért feláldozza nemzetét az Európai Egyesült Államok beteges birodalmi elképzeléseinek oltárán.

Csizmadia László kitért arra is: az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából kilépett Fidesz elindítója lehet az unióban egy új, nemzeti értékű és érdekű, kereszténydemokrata, konzervatív egyesülésnek.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete emlékeztetett: az 1848–’49-es szabadságharc a hősiesség és szabadságszeretet példája lett az egész világ számára, és a közös küzdelmek jelentették a lengyel és magyar nép évszázadok óta tartó barátságának tartópillérét. Felidézte: a szabadságharc idején lengyel fiatalok ezrei siettek magyar barátaik segítségére, több mint négyezer légiós és honvéd harcolt a magyarok oldalán.

– A lengyel–magyar szolidaritás számos más példája az alapja, hogy ma is teljes bizalommal működhetünk együtt – fűzte hozzá.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője kiemelte: az elmúlt két évben ugyan nem volt mód a közös ünneplésre, de semmilyen járvány és határ nem tudja megakadályozni a magyarok és lengyelek közötti barátságot és szövetséget.

A két nép ugyanúgy szereti a szabadságot, amiért évszázadokon keresztül ugyanolyan nagy árat fizettek. Ugyanúgy szeretik népüket és országukat, és ugyanúgy nem hagyják, hogy őrült baloldali ideológiák tépjék szét az álmaikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.