A magyarok kétharmada a járvány visszatérésével számol

Magyarország sikerrel vette fel a küzdelmet a járvány első hullámával, de a veszély nem múlt el: a magyarok többsége szerint ősszel vagy télen visszatér a vírus – derül ki a Századvég legfrisebb felméréséből.

2020. 05. 26. 20:08
null
2020.03.18. Budapest Korona vírus Budapestne, vendéglátás, tömegközlekedés, maszk Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány, illetve az annak kezelésére irányuló kormányzati intézkedések kulcsszerepet töltöttek be az egyes országok közéletében – olvasható a kutatásról szóló közleményben. A kelet-közép-európai térséget kontinensünk nyugati államaihoz képest felkészültebben érte a koronavírus megjelenése: az előbbi országok – így Magyarország is – gyors és hatékony biztonsági intézkedések segítségével el tudták érni a járványgörbe ellaposítását, megakadályozva ezzel a járvány írányíthatatlanná váló terjedését.

A Századvég legfrisebb kutatása szerint a megkérdezettek 78 százaléka úgy véli, Magyarország jobban kezelte a globális koronavírus-járvány okozta helyzetet, mint a többi európai ország, és mindössze 5 százalék van azon az állásponton, hogy a kontinens más országai ebben a tekintetben eredményesebbek voltak. Azok aránya, akik úgy gondolják, Európa országai egyformán sikeresen kezelték a válságot, 15 százalékra tehető.

A válaszadók 76 százaléka szerint a magyar kormány időben és felelősségteljesen járt el a járvány visszaszorítsa érdekében, míg 13 százalékuk úgy látja, hazánk nagyon lassan, illetve inkább lassan reagált a kialakult helyzetre. Mindössze 9 százalék ítéli túlzottnak a kormányzat reakcióját – derül ki a közleményből.

A járvány terjedésének lassítása érdekében tett lépések eredményességét a lakosság is elismeri: a megkérdezettek háromnegyede (75 százalék) teljesen vagy inkább elégedett azzal, ahogy a magyar kormány kezelte a kialakult járványhelyzetet, és mindössze 24 százalékuk elégedetlen a kormányzat munkájával ebben a kérdésben. Ezen felül a magyarok reálisan látják, hogy a védekezés első szakaszának lezárulásával a vírus elleni küzdelem nem ért véget: a válaszadók 68 százaléka nagyon aggasztónak vagy inkább aggasztónak véli, hogy a járvány második hulláma ősszel vagy télen megjelenhet az országban, ezzel szemben 29 százalék egyáltalán nem kalkulál a koronavírus visszatérésével.

A Századvég kiemeli: a lakosság fegyelmezettségének és mindennapi erőfeszítéseinek (például a maszkviselésre, valamint a védőtávolságra vonatkozó rendelkezések betartásának) az elkövetkezendő hónapokban is komoly szerepe lesz, éppúgy, mint bizonyos kormányzati lépéseknek, amelyek a vírus egy esetleges második hullámának féken tartására, és az ezzel összefüggő járványügyi felkészülésre irányulnak – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.