A magyarokat nem tekintjük migránsnak

A magyar kormány visszautasítja, hogy bárki lemigránsozza az anarchiába süllyedt Venezuelából hazatérő magyar származású nemzettársainkat. A dél-amerikai országban élő magyar diaszpórát először Semjén Zsolt hívta haza, tavaly pedig Soltész Miklós államtitkár számolt be a magyar származású családok hazatelepítéséről.

2019. 02. 22. 5:55
null
Gulyás Gergely: Még harminc család érkezhet hazánkba Forrás: kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarokról van szó, a magyarokat pedig Magyarországon nem tekintjük migránsnak – jelentette ki Gulyás Gergely a venezuelai magyarok befogadásáról a tegnapi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte: a kormány már tavaly áprilisban kommunikálta, hogy magyar családok érkeznek Venezuelából.

– A dél-amerikai országban jelentős magyar kolónia él – folytatta, majd hozzátette: még körülbelül harminc családot szeretnének Magyarországra hozni Venezuelából. A tárcavezető azt is megjegyezte, hogy a magyarnyelv-tudás alól az egyszerűsített honosítás esetében is lehet felmentést adni, ráadásul 1990 óta a vérségi elven nyugszik a jog az állampolgárságra, azt nyilatkozattal lehet kérni mindazoknak, akiknek valamely őse rendelkezett magyar állampolgársággal.

Felháborodásának adott hangot a migránsozás miatt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tegnap. – Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok – mondta a politikus az MTI-nek. – Minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra – közölte Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes már 2017 augusztusában, a Külhoni Magyarságért Díjak átadásán azt üzente a venezuelai magyarságnak: „Magyarország a hazájuk, bármikor jöhetnek, családostul is, és azok is, akik már nem tudnak magyarul, mert Magyarország minden segítséget meg fog adni nekik.”

Gulyás Gergely: Még harminc család érkezhet hazánkba
Fotó: kormany.hu

Az MSZP szerint Orbán Viktor menekülteknek adott ingyen repülőjegyet, ingyen lakást, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyamot, és letelepedési papírokat. Úgy tűnik, nem Brüsszelből szervezik a bevándorlást, hanem a Karmelita kolostorból. A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a Fideszt, hogy regisztrálja magát bevándorlást támogató szervezetként és fizesse be a bevándorlási különadót.

A venezuelai menekültek ügye nem új, már tavaly áprilisban beszélt róluk a kormány. Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úgy nyilatkozott a sonline.hu-nak, hogy a magyar kormány erkölcsi kötelességének érzi, hogy a világ bármely pontján bajba jutott magyarokon segítsen, így nem kérdés, hogy a venezuelai magyarok is számíthatnak ránk.

A Venezuelából érkezett magyar gyökerű családokat először a 2016 decembere óta üresen álló, egykori balatonőszödi kormányüdülőben helyezték el a magyar hatóságok. A félreértések tisztázása végett a térség fideszes orszá­ggyűlési képviselője, Witzmann Mihály tavaly áprilisi Facebook-bejegyzésében úgy tájékoztatott: „A Máltai Szeretetszolgálat Venezuelából, az ottani katasztrofális állapotok miatt hazaköltöző magyarokat vagy másod-, harmadgenerációs magyarokat szállásolt el az üdülő területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.