A marsall nem volt benne a csalásban

Nincs szükség rendszerszintű változtatásra a pontyfogó kupán történt feltételezett csalásokhoz hasonló esetek jövőbeni megakadályozására – mondta a horgászszövetség vezetője. Lapunknak megszólalt az egyik, a verseny tisztaságát ellenőrző marsall is, akit arról kérdeztünk, hogy kollégájának köze lehetett-e a visszaéléshez.

2019. 06. 22. 7:24
null
Az IBCC-n az ehhez hasonló méretű óriások kifogása a cél (képünk illusztráció) Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeretnénk elkerülni, hogy a hasonló esetek megismétlődjenek. De rendszerszintű változtatásra nincs szükség, a jelenlegi szabályok alkalmasak arra, hogy ezeket a problémákat kezeljük – nyilatkozta lapunknak Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet megírta: csalás és állatkínzás is történhetett az egyik balatoni nemzetközi horgászversenyen.

A Mohosz vezetője kiemelte, a technika fejlődése is segíti, hogy mind eredményesebben tudják felfedni a hasonló eseteket. Szűcs Lajos felidézte: tavaly egy tóból kiloptak egy kapitális halat, amelyet később egy másik tóban helyeztek el. Az ügyet ugyanolyan módszerrel tárták fel, mint a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán (IBCC) történteket: a pikkelymintázat és más egyedi jelek alapján egyértelműen be lehetett azonosítani a halat. A horgászszövetség elnöke a konkrét esetről a folyamatban levő büntetőügyre tekintettel nem kívánt nyilatkozni.

Az IBCC-n az ehhez hasonló méretű óriások kifogása a cél (képünk illusztráció)
Fotó: 123RF

Mint ismert, az áprilisi IBCC-ről a szervezők kizártak egy csapatot csalás és állatkínzás, csonkítás gyanújával. Az érintett csapat, a Gold Black Carp Team nyilvános közleményben jelezte: nem fogadják el a szervezők döntését és jogi útra terelik az ügyet. Az IBCC rendezői és a csalással gyanúsított csapat is kölcsönösen büntetőfeljelentést tettek. A gyanú szerint a Gold Black Carp Team úgy próbált csalni, hogy egy halat többször is befényképezett, azaz több fogásként próbálták meg elszámolni. Ha bebizonyosodik a csalás, akkor azzal az említett csapat húszezer eurós nyereménytől, vagyis nagyjából hat és fél millió forinttól esik el, mivel a fogásaikkal megnyerték volna az egyik versenyszámot, az egy csapat által fogott öt legnagyobb hal kategóriáját.

Az áprilisban történt esetet először lapunk hozta nyilvánosságra, addig csak a közösségi médiában napvilágot látott pletykák alapján tudtak tájékozódni a horgászközösség tagjai. Emiatt számos rosszindulatú híresztelés kapott szárnyra, többek közt például az, hogy a csalással gyanúsított csapat lefizette a verseny tisztaságára ügyelő egyik marsallt. Ezzel kapcsolatban megkerestük a versenyen ilyen szerepkörben részt vevő Karvas Gábort.

– Én úgy tudom, hogy a marsall nem volt benne a dologban, de az tény, hogy valahogy sikerült őt megvezetnie a Gold Black Carp Teamnek, ha igazak a vádak – mondta Karvas. Az ügyet közelről ismerő névtelenséget kérő forrásaink úgy nyilatkoztak: egyértelműen bebizonyosodott, hogy a marsall nem volt benne a csalásban.

Karvas Gábor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: a a Gold Black Carp Team ügyén kívül néhány kisebb szabálytalanság történt a versenyen, és ezek ellen a kollégái eredményesen léptek fel. Ő maga például olyat tapasztalt, hogy egy csapat az engedélyezettnél eggyel több horgot használt a készségén. Az esetet jelezte a szervezőknek és az érintett csapatnak, a szabálytalan helyzetet azonnal megszüntették és szankcionálták a csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.