A mentelmi bizottság helyben hagyta a renitens ellenzéki képviselőkre kirótt büntetést

További ellenzéki képviselők esetében is helyben hagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését – közölte Hargitai János (KDNP) a testület elnöke újságírókkal.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 14:11
null
A Kunhalmi Ágnes által tartott táblákkal tiltakoztak az ellenzéki képviselők Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke az ellenzéki képviselők munka törvénykönyve túlóra-szabályozást érintő módosításának decemberi tárgyalásakor tanúsított magatartása miatt javasolta a tiszteletdíj elvonását.

Az ellenzéki politikusok – Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Sándor (MSZP) és Tóth Bertalan (MSZP) – azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasol. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében hozott döntéséhez.

Hargitai János elmondta: a december 10-i ülésnapon – a házszabály alapján – vita nélkül kellett volna dönteni, de az ellenzéki képviselők síppal, hangoskodással igyekeztek megakadályozni, hogy bármilyen határozat szülessen.

Kiemelte: a bizottság hétfői döntésével azt is jelezni kívánta, hogy a képviselők is szabályok között élnek. Az együttélés szabályait a házszabályban rögzítették, ami mindenkire vonatkozik, az Országgyűlés méltósága mindenkit kötelez – jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult. Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, „önkényesen, pofára osztogat büntetéseket”, ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai. Hozzátette: a tiszteletdíjat a „néptől” kapják, nekik „Kövér úr nem főnökük.”

A Kunhalmi Ágnes által tartott táblákkal tiltakoztak az ellenzéki képviselők
Fotó: MTI

A bizottság ülésén tárgyalta ellenzéki képviselők azon beadványát is, amelyben kérték az MTVA- székházánál történtek miatt a mentelmi joguk megsértésének megállapítását.

A napirendi pont után az ellenzéki képviselők a média jelen lévő tudósítóinak nem kívántak nyilatkozni. Jelezték, hogy majd a közösségi oldalaikon kommunikálják a történteket.

Hargitai János elmondta: képviselőként sokszor tapasztalja, hogy az országgyűlési képviselők azt gondolják, rájuk egészen más szabályok vonatkoznak, hajlamosak, hogy a mentelmi jogot kiterjesztve értelmezzék.

Óriási tévedésnek nevezte, hogy képviselőkkel szemben kényszerintézkedés nem lenne alkalmazható.

A bizottsági elnök rámutatott: a mentelmi jogot elég szűken szabályozták Magyarországon, egy képviselő, ha beszél a parlamentben, vagy lead egy szavazatot, akkor emiatt – néhány kivételtől eltekintve – senki felelősségre nem vonhatja, akkor sem, ha már nem képviselő. Egy képviselő ellen büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás pedig csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával indulhat – idézte a szabályozást. Az, hogy a biztonsági őrök jogszerűen intézkedtek az MTVA-nál, lehet vizsgálat tárgya, de ez már nem a mentelmi bizottság hatásköre.

Hargitai János hangsúlyozta, hogy a mentelmi jogot nem lehet parttalanul értelmezni, és azt mondani, hogy egy képviselőhöz nem lehet hozzányúlni, mert ha csak hozzáér valaki, akkor sérül a mentelmi joga.

Visszahívták Demeter Mártát a parlament honvédelmi bizottságából

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői első napján döntést hozott arról, hogy Demeter Mártát a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából felmenti. Erre a rendszerváltás óta eddig még nem volt példa.

A parlament a döntést 124 igen, 25 nem szavazattal hozta meg.

Ismeretes, hogy az LMP képviselője még tavaly egy, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy a gyermekét a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.