A migráció nagyobb bűn, mint amikor a nyersanyagokat szállította el a Nyugat ezekből a régiókból

Csák Jánossal közölt nagyinterjút a 24.hu portál, aki vezette a Molt, a Matávot és még számos céget; volt londoni nagykövet; megvette és eladta a Heti Válasz című lapot; ma pedig filantróp üzletember, aki nem szereti elégetni a pénzét. Mások mellett a szuverenitás és a migráció kérdésében is Orbán Viktorral ért egyet, ha rajta múlna, 5-6 éven belül semmiképpen sem gondolkodna az euró bevezetésében.

Magyar Nemzet Online
Forrás: 24.hu2019. 06. 17. 15:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Brüsszel a politikai unió mélyítését, vagyis az Európai Egyesült Államok létrehozását is erőlteti
  • Igaza van Orbán Viktornak, minden uniós országnak alapjoga a szuverenitás
  • Európának egyáltalán nincs szüksége migránsokra
  • A politikában olyan nincs, hogy valaki tisztán fehér, száz százalékig tökéletes
  • Orbán Viktor képes volt a kedvező körülményeket átültetni gazdasági növekedéssé
  • A magyar kormányfő nem él vissza hatalmával
  • Csák Jánost lenyűgözi a miniszterelnök intellektuális felkészültsége, az eltökéltsége, a szervezőképessége és a lelkiereje
  • Az interjú elején Csák János leszögezte, hogy az ő olvasatában az EP-választás eredménye azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani, hogy a döntések ott szülessenek meg, ahol az egyes problémák fölvetődnek, ahol ezekkel kapcsolatban a legtöbb információ áll rendelkezésre. Az üzletember súlyos hibának tartja, ha Brüsszel a szubszidiárisan, vagyis egyéb rendelkezések nélkül is megoldható kérdésekben ráerőlteti a nemzetekre az akaratát.

    A volt nagykövet emlékeztetett rá, hogy

    az EU-ban már megvalósult a háromszintű integráció, szerinte további koncentrációra nincs szükség, miközben Brüsszel a politikai unió mélyítését, vagyis az Európai Egyesült Államok létrehozását is erőlteti.

    Csák János igazat ad a magyar miniszterelnöknek abban, hogy minden uniós országnak alapjoga a szuverenitás.

    – Annak idején az EU alapítói kinyilvánították a nemzeti törvénykezések sérthetetlenségét, vagyis a képviseleti demokrácia tiszteletben tartásával minden nemzet maga dönt az alkotmányos rendszeréről, valamint az adórendszeréről. Utóbbi számunkra azért fontos, mert nemzetközi versenypozíciónk a forint árfolyamának hangolása mellett leginkább adópolitikai eszközökkel javítható. Különösen bosszantó, hogy Brüsszel kettős mércét használ. Amikor a most leköszönő európai bizottsági elnök, Juncker úr szóvá tette, hogy a francia költségvetési hiány jóval meghaladja a maastrichti kritériumokat, a franciák azt mondták neki: önnek ehhez semmi köze. Juncker a találkozót követő sajtótájékoztatón lényegében annyit mondott, hogy bocsánat, ez Franciaország. Az sem a demokrácia diadala, amikor ugyanő azt nyilatkozta a Le Figaro 2016. január 28-ai számában, hogy az európai szerződésekkel szemben nem lehet demokratikus úton kifogást emelni – emlékeztetett rá az üzletember.

    Csák János a 24.hu munkatársával folytatott beszélgetés során kitért arra is, hogy a következő öt-hét évben biztosan nem vezetné be az eurót, hanem kivárná, hogy a jelenlegi euróországok képesek-e megcsinálni az euróuniót.

    Az üzletember meglehetősen határozott álláspontot képvisel a migráció, a bevándorlás kérdéskörében: – Európának egyáltalán nincs szüksége migránsokra – szögezte le és hozzátette, hogy bár a kontinens, s benne Magyarország jelenleg fogyóban van, 2010-ben az egy nőre jutó gyermekszám tekintetében 1,2-ről indultunk és ez mára 1,41-1,45 környékére ment fel, vagyis a trend jó. Csák János szerint a demográfiában bármilyen intézkedést csak hosszú, legalább harminc éves időtávon lehet értékelni. A politikában lehet, de szakmailag igazságtalan néhány év után számonkérni a hatásokat.

    A migrációra visszatérve a gazdasági szakember elmondta:

    – Minden országnak joga van dönteni arról, hogy kiket fogad be, és hatalmas hiba elszipkázni a Közel-Kelet, Afrika, Ázsia legtehetségesebbjeit. Nagyobb bűn, mint amikor a gyarmatosítások idején a nyersanyagokat szállította el a Nyugat ezekből a régiókból. Az emberi tőkét ugyanis sokkal nehezebb pótolni, mint a nyersanyagot. Az emberi tőke, tudás, kultúra, a mindennapok szövete, amit rövid idő leforgása alatt szét lehet rombolni, de csak nagyon lassan bontakozik ki

    – húzta alá Csák János.

    Az üzletember ezután mások mellett kérdésre, felvetésre reagálva ismét beszélt a migrációról és elmondta: „a jelenlegi helyzet meglehetősen törékeny, bármikor ismét felszökhet az uniós határok közelébe érő, a kontinensre bejutni szándékozó migránsok száma.”

    – Törökországban közel négymillió menekült torlódott fel, Észak-Afrikában több mint tízmillió. Az ő megindulásuk az ottani vezetők mindenkori érdekein, az európai határvédelmen, illetve az oda irányuló európai politikán múlik – tette hozzá.

    Csák János szerint egy politikusnak az a feladata – és ez aztán valóban fajsúlyos morális kérdés – hogy rendet alkosson, melynek keretében biztosíthatja, hogy az állampolgárai jó életet alakíthassanak ki. Amiben nyilván adódnak kompromisszumok.

    A politikában olyan nincs, hogy valaki tisztán fehér, száz százalékig tökéletes – mondta a szakember, aki a 24.hu interjút készítő munkatársának felvetésére kijelentette:

    „Orbán Viktor nem követ el gazemberségeket. Az élet kompromisszumok sora, minden döntésnek van valamilyen ára, előnye-hátránya.”

    Az üzletember komoly eredményként értékeli, hogy ötödik éve jelentősen bővül a gazdaság, jelenleg öt százalékkal nő a Nemzeti Össztermék (GDP) és szerinte igazságtalan azt mondani, hogy minden jó fejlemény a külső tényezők vagy a vakszerencse hatása, és minden nem jó folyamat a kormány felelőssége.

    – Orbán Viktor képes volt a kedvező körülményeket átültetni gazdasági növekedéssé – szögezte le.

    Az interjú során kifejtette, hogy a liberális közgazdászokkal szemben inkább hisz Csányi Sándornak, aki szerint ma már annyira megáll a lábán a magyar gazdaság, hogy az sem jelentene tragédiát, ha egyik pillanatról a másikra elapadnának az EU-s források.

    Csák János szerint észre kellene venni, hogy változik a világ, a rendszerváltás idejéhez képest egészen új helyzet állt elő, annyiban feltétlenül, hogy a Fidesz háromszor is kétharmadot szerzett.

    – A választók a választási rendszer ismeretében ruházták fel többször is ekkora hatalommal a Fideszt. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz által adott világértelmezés és országszervezés összhangban van az akaratukat kifejező emberek többségének elképzelésével. Az ellenzéknek nincs közös világértelmezése, az egyes ellenzéki pártok egyenként pedig sokkal kevesebb embert tudnak megszólítani az elképzeléseikkel, mint a Fidesz. Ezt a hiátust nem pótolja az, hogy mit nem akarnak.

    Orbán Viktor nem visszaél a hatalommal, hanem használja azt, s közben sorra nyeri a választásokat, mindet, legutóbb épp az EP-választást. Ha mástól nem, hát ettől a sikersorozattól rendben van az egész – fogalmazott az üzletember, aki mások mellett kifejtette véleményét a Magyar Tudományos Akadémia körül kialakult helyzettel kapcsolatban is, sőt a Fidesz vezető politikusairól is.

    – Orbán Viktort nem nevezném kedvencnek, de lenyűgöz az intellektuális felkészültsége, az eltökéltsége, a szervezőképessége és a lelkiereje – mondta az interjú során Csák János, akinek a kérdésekre adott összes válasza elolvasható a 24.hu internetes portálra kattintva.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.