A migránsbűnözők miatt retteghet Nyugat-Európa

A mindennapok részévé váló — s egyre nagyobb részben a bevándorlókhoz köthető — bűnözés már a terrorfenyegetettségnél is nagyobb félelmet kelt a nyugat-európaiakban. A 2015-ös migrációs válság kitörése óta 65 terrortámadást hajtottak végre az iszlamista merénylők a kontinensünkön, és Németországban csak tavaly meghaladta a hétszázezret a bevándorlók által elkövetett törvénysértések száma — ismertette lapunkkal a legújabb német bűnügyi adatokat Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

2019. 05. 06. 5:50
Migrants are seen at a makeshift camp on a street in Paris
Meredeken emelkedik az illegálisan érkezőkhöz köthető bűncselekmények száma (képünk illusztráció) Fotó: Benoit Tessier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ijesztő méreteket öltött a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma Nyugat-Európában, ahol számos nagyvárosban sötétedés után csak félve merészkednek ki az utcára az emberek – számolt be lapunknak Georg Spöttle. A Nézőpont Intézet elemzője a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal legújabb statisztikai adatait ismertetve arra hívta fel a figyelmet: a 2015-ös migrációs válság kitörése óta csak a német titkosszolgálatok 2505 olyan dzsihadistát fogtak el, akik valamilyen merényletre készültek az Európai ­Unión belül.

– Ebben az időszakban 65 terrortámadást hajtottak végre a merénylők, és összesen 351-en veszítették életüket a támadásokban. Ám a terrorakcióknál is nagyobb félelmet kelt az emberekben a mindennapok részévé váló bűnözés, amelynek egyre nagyobb szelete köthető a – főleg muszlim hátterű – bevándorlókhoz.

A bűnügyi hivatal adatai szerint tavaly 708 380 bűncselekményt követtek el migránsok az országban. Ebből 1362 volt életellenes bűncselekmény, 296 gyilkosság, harminc pedig rablógyilkosság. A 2018-as évben a bevándorlók 13 377 szexuális bűncselekményt követtek el, amelyből 2574 eset minősül nemi erőszaknak, és a szexuá­lis inzultusok elszenvedői között 1110 gyermek vagy kiskorú is volt – sorolta a szakértő. Mint mondta, a német hatóságok jelenleg tízezerre teszik a szalafista vagy vahabista vonalat képviselő szélsőségesek számát, és egy már­ciusi adat szerint ebből 400 olyan iszlamistát tartanak számon a titkosszolgálatok, akik bármikor képesek terrorcselekményt végrehajtani.

Georg Spöttle szerint komoly problémát okoz, hogy a rendőrséghez bekerülő számos migrációs hátterű jelentkező között rengeteg beépített ember, tégla is lehet. – A berlini rendőrtiszti főiskolára például libanoni vagy török származású családok sok esetben abból a célból küldik tanulni gyermekeiket, hogy biztosítsák az illegális tevékenységüket.

A klánok befolyása és a családi összefonódások olyan szintet értek el, hogy gyakran előre jelzik a rendőrségi razziákat a bűnözőknek. Arra is volt példa, hogy egy migráns hátterű rendőrtiszt a dokumentumokban megváltoztatott egy nyomozási helyszínt, mert az elkövető az unokatestvére volt, és a család nyomására megpróbálta eltüntetni a gyilkos fegyvert – ismertette az elemző.

Meredeken emelkedik az illegálisan érkezőkhöz köthető bűncselekmények száma (képünk illusztráció)
Fotó: Reuters

Szavai szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy sok esetben a bírók sem merik elítélni a migráns hátterű elkövetőket, nehogy jobboldali radikálisoknak tartsák őket. – A bűnözők így megúszhatják felfüggesztett szabadságvesztéssel vagy akár próbára bocsátással is.

Írnak egy jegyzőkönyvet, aztán vagy bíróság elé kerül az ügy, vagy nem – fogalmazott Georg Spöttle, aki példaként említette, hogy Berlinben egy illatszerbolt-hálózat vezetősége arra utasította az alkalmazottakat, hogy ne jelentsék a hatóságnak az arab nők által elkövetett megszaporodott lopásokat, és arra hivatkoztak, hogy a német kormány kárpótolja majd őket.

A Refcrime.info nevű német honlap szerint kontinensünkön több mint 66 ezer súlyos törvénysértést – egyebek mellett droggal való kereskedést, nemi erőszakot és egyéb szexuális bűncselekményeket, fegyveres támadásokat és más erőszakos inzultusokat – követtek el bevándorlók 2015 óta. A dobogó első helyén a román elkövetők állnak, amit a nagyszámú – három-négymilliónyi – kivándorló magyarázhat, ám őket a szíriai arab, illetve afgán származású törvényszegők követik a súlyos bűncselekmények tetteseinek sorában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.