A migránsok úszva próbálnak meg átjutni a folyón

Már vannak olyan települések a déli határ szerbiai oldalán, ahol több a migráns, mint a helyi. Ilyen például Rábé is, ahol szinte az összes üresen álló házat elfoglalták. Közben Magyarkanizsán lakossági fórumot tartottak az elégedetlenkedők, akik a szerb elnöktől várnak válaszokat a migránsválsággal kapcsolatos kérdéseikre.

Forrás: delmagyar.hu2020. 02. 17. 10:17
null
Szerbia Ðala ( Gyála ) Tisza mentén Migránsok migráció menekültek nézik magyarországot Képen: Fotó: Török János Délmagyarország DM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kübekházánál mentünk át Szerbiába szombaton, hogy szétnézzünk a határ túloldalán. A végcél az a lakossági fórum volt, amit a migránsválság miatt hívtak össze a magyarkanizsai városháza nagytermébe délutánra, de erről majd később. A magyar oldalon viszonylag hamar átjutottunk, dél körül szinte tényleg senki sem járt arra, talán négy autó lehetett az átkelőn, kettő ki, másik kettő befelé tartott Magyarországra. A szerb határőrök viszont valamiért akadékoskodóbbak voltak, mint máskor. Amikor meglátták, hogy fényképezőgépekkel felszerelkezve megyünk, azonnal arról érdeklődtek, hogy mit akarunk fotózni, és arra is kíváncsiak voltak, hogy hová megyünk pontosan – kezdi délvidéki riportját a Délmagyarország.

Fotó: Török János/Délmagyarország

Rábén találkoztunk Ábrahám Józseffel, aki éppen kaszálásból tartott hazafelé. Azt monda, hogy a gazt vágta le az egyik, üresen álló háznál. Meg azt is, hogy az üresen álló házak tulajdonképpen nem is üresek, mindegyikbe behúzódott néhány migráns. – Szerbia felől jönnek, de Románia felé már nem nagyon próbálkoznak. A románok nem vacakolnak, elintézik őket. Személyesen láttam, hogy mit csinálnak. Akik arra indulnak, sántikálva jönnek vissza – mondta a férfi. Ábrahám József azt is elmondta, hogy abban a házban is vannak migránsok, ahol az előbb kaszálta a gazt. A szerb rendőrök pedig nem nagyon foglalkoznak velük. A falu végéig elkísérik őket, de azonnal vissza is fordulnak.

Rábé és Magyarmajdány egyébként összetartozik. Egy kisbolt üzemel összesen, az is csak délután négy órakor nyit ki egy kis időre. – Négykor jönnek elő, akkor a boltnál nagyon sokan vannak. Egyszerre pedig már csak ketten mehetnek be, mert sok baj volt velük – tette hozzá a férfi. Miután elbúcsúztunk, nem kellett egészen három percet autózni, hogy meglássuk az első csoportot.

Fotó: Török János/Délmagyarország

A Délmagyarország tudósítói a Tisza gátján Gyálánál futottak össze két fiatal migránssal. Nekik Magyarország volt az első úti céljuk, és azt mondák, hogy úszva próbálnak meg átjutni a folyón, hogy lehetőleg ne vegyék őket észre a rendőrök.

A helyzet Horgoson is változatlan. Ott is a boltosok panaszkodnak a migránsokra, volt olyan, aki azt állította, hogy időnként tettlegességig fajul a dolog, mert ott is csak kettesével mehetnek be az üzletbe, ezt pedig nehezen viselik.

A teljes riportot IDE KATTINTVA olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.