A Miniszterelnökség ÁSZ-vizsgálatot kezdeményezett Szegeden az épülő uszoda miatt

Vizsgálatot kezdeményezett az Állami Számvevőszéknél a Miniszterelnökség Szeged önkormányzatával szemben a fedett uszoda építése kapcsán – tudta meg a Délmagyarország.

2019. 09. 25. 7:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A delmagyar.hu cikke szerint a Miniszterelnökség szeptember 11-én kezdeményezte a vizsgálatot, mert a szocialista Botka László vezette szegedi önkormányzat a kötelező elszámolást a jogszabályi előírások és az ismételt felszólítás ellenére sem küldte meg.

Szeged a Modern városok program keretében összesen 16,2 milliárd forintot kapott az államtól a fedett uszoda építésére. Ebből idén 12,1 milliárd forint érkezett meg a város számlájára. A Miniszterelnökség felszólította az önkormányzatot, hogy ezt az összeget tegye át kereskedelmi számlájáról egy a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára, de ezt megtagadták. A tárca szerint a szegedi városvezetés ezzel még jobban átláthatatlanná tette a hazai forrás felhasználását, s ez felveti annak gyanúját, hogy a város vezetése másra fordította a támogatási összeget.

A Miniszterelnökségnek a laphoz eljuttatott tájékoztatása szerint még egyetlen település esetében sem volt példa arra a Modern városok program során, hogy egy önkormányzat ne tudjon vagy ne akarjon a felszólítás ellenére sem elszámolni az állami támogatással.

A 13 ezer négyzetméter alapterületű szegedi fedett uszodában egy 50-szer 25 méteres, tízpályás versenymedencét alakítanak ki. Ehhez társul egy 1169 fős lelátó, egy bemelegítő- és egy meleg vizes tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint jelenleg a vasbeton szerkezet építését végzi a kivitelező konzorcium. A beruházás jelenlegi készültségi foka 18 százalékos, az év végére már tető kerülhet az épületre.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának a cikkel kapcsolatos közleménye

Szeged város önkormányzata az új, fedett uszoda beruházás minden szakaszában törvényesen és szabályosan, a Miniszterelnökséggel teljes együttműködésben járt el és jár el a jövőben is. Szeged önkormányzata az állami támogatást a kormány kérésének megfelelően átutalja a Magyar Államkincstárnál elkülönített számlájára. Szeged önkormányzata határozottan visszautasítja azt a rágalmat, hogy nem küldi az elszámolást a beruházás kapcsán. Szeged város önkormányzata rendszeresen és mindig határidőre küldi meg a beruházás műszaki és pénzügyi állásáról szóló beszámolót az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Miniszterelnökségnek. Minden más állítás sérti Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának jó hírét!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.