A mohácsi Fidesz-frakció hat hónap múlva új választás kiírását szeretné

Mohács új polgármestere, a posztért egyedüliként induló Csorbai Ferenc (MSZP) azt szeretné, ha a pénteken megalakult képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben. Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője azt mondta, a jogszabály alapján hat hónap múlva szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében, addig pedig arra törekszenek, hogy biztosítsák a város működőképességét.

Forrás: MTI2019. 10. 25. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csorbai Ferenc azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló Szekó József (Fidesz-KDNP) szeptember végén elhunyt.

Az MSZP polgármesterjelöltjét a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében.

Csorbai Ferenc az október 13-i helyhatósági választáson 1867 szavazatot kapott, több mint 4000-en érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem 6000 választópolgárból. A nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, a szavazati arányok 62 és 89 százalék között alakultak.

A polgármesteren kívül a mohácsi testületben tizenegy képviselő van: az önkormányzati választáson nyolc egyéni képviselői mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP, míg kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK-Jobbik-Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

A képviselő-testület pénteki alakuló ülésén letette hivatali esküjét Csorbai Ferenc, aki beszédében azt mondta, a városnak erősek a pozíciói, a pénzügyi helyzete stabil, van reális jövőképe. Közölte, mindenkinek el kell döntenie, hogy miben érdekelt, „a biztos, nyugodt, perspektivikus önkormányzatiság működtetésében vagy a feszültségek szításában”, utóbbi hosszú időre lelassíthatja vagy le is béníthatja a prosperitást. Azt mondta, pontot kell tenni egy méltatlan vita végére és Mohácsért, a mohácsiakért meg kell kezdeni a munkát.

Kiemelte, a város az elmúlt időben sokat fejlődött, de a követező időszakban további fejlesztésekre van szükség, abba pedig a helyieket minél inkább be kell vonni.

Csorbai Ferenc közölte: javaslatot fog tenni egy új bizottság felállítására, hogy a város vonzerejét az idegenforgalmi szolgáltatásokkal ötvözve versenyképes területként tudják megjeleníteni. Úgy fogalmazott, bízik az önfegyelemben, a realista gondolkodásban. Mohács jelenlegi helyzetében nagy a felelősség, ez azonban nem vonhatja el a figyelmet a város lakóiról – tette hozzá.

Csorbai Ferenc az ülésen javaslatot tett arra, hogy Szekó József Mohács díszpolgárává váljon, a posztumusz kitüntetést azonban a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára nem a mostani ülésen, adták át, arra az 2020. augusztus 20-án ünnepélyes ceremónián kerül majd sor.

A polgármester az ülést követően újságíróknak azt mondta, a városvezetés folyamatosságának biztosítása érdekében tette le esküjét. Hozzátette: szeretné, ha a képviselő-testület minden tagja együttműködne vele a következő fél évben.

Pávkovics Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője, a szervezet városi elnöke úgy nyilatkozott, a következő fél évben arra törekszenek, hogy a város működőképességét biztosítsák a megkezdett beruházások folytatása, a jövő évi költségvetés és az adókkal kapcsolatos jogszabályok meghozatala érdekében.

Úgy fogalmazott, „mérsékelt konstruktivitással” állnak a polgármester mellé.

Közölte: a jogszabály alapján hat hónap múlva fel szeretnék oszlatni a testületet új helyhatósági választások kiírása érdekében.

„Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye” – mondta Pávkovics Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.