A Momentum után a Gyurcsány-párt is radikalizálódott

Az elmúlt időszakban a hazai baloldal jól láthatóan radikalizálódott, amit több megnyilvánulásuk is mutat. Míg korábban a Momentum nevéhez kapcsolódtak a legdurvább akciók – elég csak az Origó szerkesztősége elleni támadásukra gondolni –, mára Gyurcsány Ferenc és a DK vette át a szerepet. Legutóbb a Lendvay utcát firkálták össze festékszóróval.

Forrás: Origo2020. 08. 13. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terézvárosi és erzsébetvárosi Demokratikus Koalíció (DK) politikai aktivistái szerdán festékszóróval összefirkálták a világörökség részét képező Andrássy út közelében található Lendvay utcát – számolt be az Origó. Az elkövetők a flashmob után büszkén fotózkodtak, a képeket pedig a közösségi oldalakon kezdték el terjeszteni.

Az internetes lap korábban arról írt: az elmúlt időszakban a hazai baloldal jól láthatóan radikalizálódott, amit több megnyilvánulásuk is mutat. Míg korábban a Momentum nevéhez kapcsolódtak a legdurvább akciók – elég csak az Origó szerkesztősége elleni támadásukra gondolni -, mára Gyurcsány Ferenc és a DK vette át a szerepet.

Ezt mutatja a radikális baloldali párt tegnapi, teljesen értelmetlen akciója: a helyszínen megjelenő pártaktivisták mindenféle indok nélkül, festékszóróval összefirkálták a Fidesz Lendvay utcai székháza előtti járdát. A közösségi oldalon közzétett képek tanúsága szerint kevesebb mint tízen vettek részt a performanszban. Később a rendőrök igazoltatták őket.

A „hírt” elsőként Oláh Lajos, a Gyurcsány-párt parlamenti képviselője osztotta meg, őt követte Kecskés Balázs erzsébetvárosi képviselő, és Miyazaki Jun választókerületi elnök, terézvárosi képviselő.

Közismert, hogy az amerikai és nyugat-európai radikális baloldali aktivisták több alkalommal is megrongálták a közterületeket és szobrokat a zavargások során. Bár a DK akciója még nem tart itt, jogos kérdés, hogy ez nem az első lépés-e a súlyos rongálások felé vezető úton.

A Magyar Nemzet július elején arról számolt be: vörös festékkel öntötték le Horthy Miklós mellszobrát. A szoborrongálás egybevághat azzal, hogy Winston Churchill városligeti szobrát firkálták össze „BLM” és „Nazi” feliratokkal. Ezzel a támadással Magyarországot is elérhette a tengerentúlon tomboló szoborgyalázás. Horthy mellszobra az V. kerületi Hazatérés temploma előtt áll. Hegedűs Lóránt református lelkész lapunknak elmondta: nem ez volt az első eset, hogy megrongálták a templom lépcsőjén álló mellszobrot, de a világban zajló események tükrében lát összefüggést a Black Lives Matter mozgalom és a mostani eset között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.