A nagyobb települések maguk dönthetnek a maszkhasználatról

A falvakban nem kötelező, a nagyobb településeken az önkormányzat döntésétől függ a maszkhasználat a közterületeken.

Kárpáti András - Veres László István
2020. 11. 11. 12:19
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes a koronavírus-járvány második hullámának kezelésére hozott korlátozó intézkedéseket foglalta össze. Az újonnan bejelentett elemek között említette: hogy a tízezer főnél kisebb lélekszámú településeken nem kötelező az utcai maszkhasználat, de

a tízezer főnél népesebb településeken is az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy milyen típusú közterületeken teszik kötelezővé a maszk használatát.

Mint ismert, egyéni sporttevékenység során, és parkokban nem kötelező a maszk viselése.

A kijárási tilalommal kapcsolatban Kiss Róbert hangsúlyozta: este 8 és reggel 5 óra között csak munkába menet, vagy onnan hazafele lehet kint tartózkodni. Aki a tilalom alatt jár munkába, annak munkáltatói engedélyt kell beszerezni, amihez a formanyomtatvány például a rendőrség honlapján tölthető le. Emlékeztetett: a kutyasétáltatás is végezhető a kijárási tilalom idején, a lakóhely 500 méteres körzetében. Bezárnak a szabadidős létesítmények is. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt arról, hogy a védelmi intézkedéseket a rendőrség a honvédség bevonásával ellenőrzi, és szabálysértés esetén bírságot szabhat ki, sőt, akár az üzlet bezárásáról is dönthet.

– Az előző 24 órában 3945 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így a járvány áldozatainak száma 2697-re emelkedett, 28 808-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 91 358 fő, 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat az országos tiszti főorvos. Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a maszkviselés nem azért fontos, mert a jogszabály ezt kötelezővé teszi, vagy, mert a hatóság megbírságol, hanem ezért, hogy el tudjuk laposítani a járványgörbét és ne helyezzünk túl nagy nyomást az egészségügyi ellátórendszerre.

Hozzátette, az elmúlt napon közel 21 ezer tesztvizsgálatot végeztek. Kiemelte, az elhunytak esetében legtöbbször maga az alapbetegség a halál oka, de erre ráerősít a koronavírus-fertőzés. – Az elhunytak hét százalékánál nem derült ki semmilyen társbetegség, tehát továbbra is az idősek és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek. Rájuk különösen kell figyelnünk – mondta a szakember, aki ismét felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára.

Müller Cecília aláhúzta:

tegnaptól valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátó intézmény belépett a Covid-ellátásba, ez egyfajta biztosíték arra, hogy mindenki megkaphassa a megfelelő kezelést.

Müller Cecília arra is kitért, hogy fontos az idős hozzátartozókra fokozottan figyelni, akár gyakoribb telefonhívásokkal, de a telemedicina okoseszközei is sok segítséget jelentenek az állapotuk monitorozásában.

Schanda Tamás, az ITM államtitkára a szabadidő-, vendéglátó-, és szállodaipart érintő új gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta: a támogatások, mentesítések novemberre érvényesek. Közölte,

a vállalkozásokat bértámogatással is segítik, ez a munkavállaló bruttó bérének ötven százaléka, ezért a munkaadónak azt kell vállalnia, hogy nem bocsátja el a dolgozóját, aki meg is kapja a fizetését.

A kormány arra is törekszik, hogy ne terhelje hosszas adminisztratív munkával az ágazati bértámogatást igénylőket, ezért a fővárosi és a megyei kormányhivatalok nyolc napon belül döntenek a kérelmek ügyében, a kapcsolódó dokumentáció pedig a Munka.hu felületen elérhető.

További könnyítés, hogy a vendéglátó szektorban – tavaszhoz hasonlóan – csökkentik a házhoz szállítás adminisztratív terheit, így a taxisokat is be lehet vonni ebbe a feladatba. Elmondta azt is, hogy

a szálláshely szolgáltatók számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett foglalások nettó árbevételének nyolcvan százalékát. Ez az intézkedés december 11-ig érvényes, de csak akkor, ha nem bocsátanak el munkavállalót és kifizetik a béreket.

A kormány elkötelezett a munka alapú társadalom mellett, ezért ahhoz nyújtanak támogatást, hogy a vállalkozások folytatni tudják a tevékenységüket a járvány elmúltával is. – A korábbi intézkedésekkel több mint egymillió munkahelyet sikerült megóvni, most is az a cél, hogy az állások megmaradjanak – jelentette ki az államtitkár, aki szintén felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések betartására.

Kiss Róbert alezredes kérdésre válaszolva elmondta: ahogyan eddig,

a közterületi maszk használatot a rendőrség ellenőrzi. Hangsúlyozta: akár 500 ezer forint is lehet a szabálysértésért kiszabott bírság.

Arra is kitért, hogy az étel elvitelének idejére be lehet lépni az étterem területére, de ekkor is maszkot kell viselni.

Müller Cecília hangsúlyozta: akut betegség megléte esetén nem adható be az influenza elleni oltás, mindig oltó orvos hivatott megítélni a vakcináért jelentkező személy egészségi állapotát. A tiszti főorvos arról tájékoztatott, hogy a járvány kezdetétől fogva az összes megfertőződött magyar embernek csak három százaléka egészségügyi dolgozó, ami nagyon jó arány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.