A nemzetállamok jobban kezelik a migrációt, mint Brüsszel

A Hír TV Csörte című műsorában egyebek mellett arra a kérdésre keresték a választ M. Dobos Marianne és vendégei – Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa, Tóth Csaba, a Republikon Intézet igazgatója, G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke és Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője –, hogy milyen haszna volt az Orbán-Trump találkozónak?

Forrás: Hír TV2019. 05. 16. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befolyásolja-e Orbán Viktor és a Fidesz szereplését az uniós választáson a mostani Orbán-Trump találkozó? Valóban új fejezet kezdődik-e a két ország együttműködésében?

Szintúgy vita tárgyát képezte, hogy a magyar kormány felszólította az Európai Bizottságot: minél előbb adja meg az előzetes hozzájárulást a babaváró csomagra. A Csörte adásában megpróbálták tisztázni a helyzetet, amely korántsem tűnik egyértelműnek.

A műsorban azt is igyekeztek megválaszolni, hogy valóban felértékelte-e az amerikai elnök a magyar kormányfőt az EP-választásra? Vagy, ahogy a DK vélekedik, nem jelentett volna semmit a megbeszélés?

Terítékre került, hogy vészesen közeledik május 26-a. A csúcsjelöltek ismét ütköztetik programjaikat, miközben egyre többen kritizálják magát a csúcsjelölti rendszert, amit a választások célegyenesében leginkább Manfred Weber véd, hiszen ő lehet az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa.

Weber a saját pártjából kapott kritikát, miszerint „a sok veszekedés kizavarja a Fideszt a Néppártból”. Itt is a bevándorlás, ami ütközőzóna lehet a pártok között – vetette fel Dobos M. Marianne.

Erre reagálva G. Fodor Gábor megjegyezte: „a Századvég Alapítványnak van egy 28 országra kiterjedő közvélemény-kutatása, amelyben 28 ezer ember véleményét kérték ki, akiknek 70 százaléka úgy véli, hogy Brüsszel rosszul kezeli a migráció kérdését. A bevándorlás megítélésében nincsen olyan éles választóvonal Nyugat- és Közép-Európa között. Az emberek zöme úgy véli, hogy a migráció kérdése az egy aggasztó probléma, jönni fognak még továbbra is Afrikából, erősíti a kulturális konfliktusokat, terrorcselekményekhez vezet, és ezzel valamit kezdeni kell. A nemzetállamok jobban tudnak ezzel boldogulni, mint azok, vagy az a kísérlet, amely ezt csupán Brüsszelre bíznák” – fogalmazott a Századvég elnöke, majd hozzátette: a nyugat-európai választók fele úgy látja, hogy Közép-Európa jobban kezeli a migráció kérdését, mint Brüsszel, és ez egy elég súlyos kritika az Európai Unió jelenlegi vezetésére nézve.

A telje adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.