A nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését

Soltész Miklós kiemelte: felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék, és maguk is „kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek.”

2019. 09. 20. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy és a kistelepülések, a nemzetek és a nemzetiségek közti együttműködés szolgálja Magyarország felemelkedését és kereszténységünk megőrzését is – hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Vas megyei Felsőszölnökön, a megújult szlovén nemzetiségi iskola átadásán. A Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda 84 millió forintból újult meg.

Soltész Miklós azt mondta: felelősségünk, hogy a gyerekek a társadalmat, a közösséget erősítsék, színesítsék, és maguk is „kovászai legyenek annak a közösségnek, ahol élnek”.

Az iskola megújítása egyrészt a faluban élőket, másrészt egy nemzetiség megtartását is szolgálja – emelte ki Soltész Miklós, rámutatva, amikor a szlovén közösség gyermekeit segítjük iskola, templom, közösségi tér felújításával, ezt próbáljuk meg erősíteni.

Az államtitkár a nemzetiség felvállalására biztatva azt mondta: bátran beszéljenek a szülők gyermekeikhez szlovénül, bátran vállalják fel közösségükben, aminek születtek, mert ettől gazdagodik Magyarország, Szlovénia és a térség is.

Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója – aki maga is a felsőszölnöki iskola tanulója volt – fontosnak nevezte, hogy a fiatalok vonzó, kellemes, a kor kihívásainak megfelelő intézményben gyűjthessék az életüket megalapozó minőségi tudást. Hozzátette: a jól működő szlovén nemzetiségi iskola a szlovén nemzetiségi jövő letéteményese.

Ropos Márton, a fenntartó Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: az 1925-ben épült iskolaépület felújítása során megtörtént a régi palatető teljes cseréje mintegy 1500 négyzetméteren, lecserélték a külső nyílászárókat, korszerűsítették a világítástechnikát és a pince vízszigetelését is elvégezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.