A nemzeti válaszok dominálnak a járvány elleni védekezésben

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az Országgyűlés előtt elmondott napirend előtti felszólalásában kiemelte, hogy miközben az EU alig cselekszik, aközben járványra és a válságra adott reakciók alapvetően nemzetállami érdekek mentén megfogalmazott válaszok.

2020. 04. 07. 10:25
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. április 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés keddi ülése reggel 9 óra után pár perccel kezdődött Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter felszólalásával, aki a NATO-s és EU-s külügyminiszterek online értekezleteiről.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy Észak-Macedónia teljes jogú tagja lett a NATO-nak, a katonai szövetség tagjainak száma ezzel 30-ra nőtt. – Georgia előtt is megnyílhat az együttműködés útja – mondta a szövetség bővítésének jövőjével kapcsolatban Szijjártó.

Az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése elmarad – tájékoztatott a miniszter. Ennek hátteréről azt mondta, hogy az amerikaiak megállapodtak a tálibokkal, ezért a magyar katonákat más NATO-műveletben használják majd fel.

Kiemelte: büszkeségre adhat okot, hogy a NATO egyik katonai központja itt működik Budapesten, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetség reflexiós csoportja is hazánkban működik, amelyek az új típusú kihívásokra való felkészülést irányítják.

Szijjártó beszámolt arról is, hogy az EU-s külügyminiszterek is összeültek és azt tapasztalta, hogy kifejezetten a nemzeti érdekek mentén megfogalmazott nemzeti válaszok voltak terítéken a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban.

A repatriálás és az egészségügyi termékek beszerzése kifejezetten nemzeti szinten folyik

– világított rá Szijjártó, hogy a magyar polgárok hazahozatalában a legtöbb érdeme a kormánynak van.

– Mindenki Kínában áll sorba az egészségügyi védekezéshez szükséges termékekért

– emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar Országgyűlés felszámolásáról szóló hírek élő cáfolata, hogy itt állok önök előtt, és beszámolok az EU-s és NATO-s külügyminiszterek találkozójáról

– fejezte be beszámolóját a miniszter, aki arra utalt, hogy külföldi hírportálok és politikusok szerint a parlamentarizmus megszűnt Magyarországon a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadásával.

A parlamenti frakciók két percben reagálhattak az elhangzottakra. Elsőként Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese mondta el, hogy pártja üdvözli Észak-Macedónia NATO-csatlakozását. A képviselő emlékeztetett: számos NATO-misszióban állomásoznak külföldön magyar katonák, és meg kellene fontolni, hogy a jelenlegi helyzetben hazahozzuk katonáinkat. A kínai védőeszközökkel kapcsolatban azt kérte a képviselő Szijjártótól, hogy „nézzen a körmükre” a kínaiaknak, hogy megfelelő minőségű védőeszközöket kapjunk.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy nem korrekt, hogy nem preferálja a kormány az EU-s nemzetközi intézkedéseket és mégis a közös fellépés hiányát kritizálják. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény kapcsán kiemelte: az EU-ban nincs még egy ilyen ország, ahol a kormány időben korlátlan felhatalmazást kapott volna.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese köszönetet mondott a külföldi missziókban szolgáló magyar katonák munkájáért. – Azt kérem, hogy kísérjék szoros figyelemmel a missziókban szolgálók egészségét – mondta a képviselőnő. Vadai szerint a külügyminisztérium korábbi jelentéseiben rendszeresen szerepelt, hogy az EU milyen segítséget nyújtott a repatriálásban – reagált Szijjártó szavaira Vadai Ágnes.

A Fidesz részéről Németh Zsolt, frakcióvezető-helyettes reagált a miniszter szavaira, aki azzal kezdte beszédét, hogy köszönetet mondott a különböző missziókban szolgáló magyar katonáknak. A képviselő egyetértett a miniszterrel: az EU gyengén teljesített a repatriálások segítésében. Németh felidézte Josep Borrellnek, az Európai Parlament korábbi elnökének a napokban elmondott szavait:

a jogállamisági vitákat a járvány utánra kell halasztani.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról kérdezte a Szijjártó Pétert, hogy miért szállított Magyarország nagy számú védőfelszerelést Észak-Macedóniába. Magyarázatot kért arra is, hogy miért ragaszkodik a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal felépítéséhez a járvány közepén. Kifogásolta, hogy a román kormány nem nyújt magyar nyelvű tájékoztatást a romániai magyaroknak, a kisebbségi online oktatás feltételeit sem teremtették meg.

Az MSZP részéről Mesterházy Attila reagált Szijjártó szavaira, aki parlamenti képviselősége mellett a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke. Mesterházy szerint Szijjártó felszólalását mindössze az indokolta, hogy cáfolja a nemzetközi szintű kritikákat. Mesterházy szerint a vírus elleni harcot a legjobban nemzetközi szinten lehet felvenni, nem pedig nemzeti szinten.

Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője válaszában kiemelte, hogy fontos lépés Észak-Macedónia NATO-tagsága, hiszen a katonai szövetség fő feladata a terrorizmus elleni harc volt az elmúlt két évtizedben, a terrorizmus és a migráció közötti összefüggés miatt pedig ez most különösen fontos, mivel egy újabb migránshullám a koronavírus-járvány idején fokozott egészségügyi veszélyeket is jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.